Czasem
mam przyjemność przygotować coś gościnnie. Tak właśnie było ostatnio na spotkaniu
królestwa garów z sympatykami, które odbyło się po sąsiedzku… u Tomka, który
zawsze z nami degustuje wina. Wspólnie przygotowaliśmy udziec jagnięcy.
- 1 udziec jagnięcy,
- 1,5 główki czosnku,
- rozmaryn,
- ½ puszki anchois,
- piwo,
- sól,
- olej
- pół główki czosnku obrać.
Udziec
natrzeć solą, ponacinać w głąb ostrym nożem, w nacięcia powkładać anchois,
ząbek lub pół dużego ząbka czosnku, kawałek rozmarynu. Mięso posmarować olejem
lub oliwą. Na ruszcie ułożyć gałązki rozmarynu oraz przeciętą w poprzek główkę
czosnku, na ziołach ułożyć udziec. Ruszt ułożyć na brytfance. W udziec wbić
termometr.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni. Piec aż mięso wewnątrz osiągnie
79 stopni (około 2 godzin) od czasu do
czasu polewając piwem. Po wyjęciu z piekarnika przykryć folią i odstawić na
około 20 minut.
Do
udźca jagnięcego Joanny polecam: Amon – Ra 2007 by Ben Glaetzer, Unfiltred
Shiraz, Barossa Valley, Australia. Dostępne u importera Dom Wina Sp. z o.o.
Kraków.
Czerwone
wytrawne wino o intensywnym rubinowym kolorze z delikatnymi pomarańczowymi refleksami
w pierścieniu wina. Zbudowane na bazie szczepu shiraz. Wino nie było filtrowane.
Aby uniknąć niepożądanego osadu w kieliszku, wino należy zdekantować (ostrożnie
przelać do karafki, tak aby osad został w butelce). Nos wina wielowarstwowy,
elegancki z dobrze zaznaczonymi aromatami dojrzałych śliwek, jeżyn z odrobiną
dymu w tle i słodyczy kawy
pochodzącej
z beczki w której wino było przechowywane. Na podniebieniu zrównoważone, aksamitne
z jedwabnymi garbnikami. Dobrze zdyscyplinowane ciało, struktura która nie
męczy a przynosi niezapomniane wrażenia zapachowo – smakowe. Wino w zestawieniu
z jagnięciną, która była marynowana z dodatkiem czosnku i rozmarynu powoduje,
że są wydobywane najbardziej aksamitne i apetyczne smaki potrawy. Intensywność
czosnku, przechodzi na dalszy plan, wydobywając „dusze” potrawy. Doskonałe
wino, które w zestawieniu z potrawą pokazuje jego klasę i jakość w każdym
najdrobniejszym jego aspekcie.
Smacznego!!!
Specjalista
ds. wina Bernadeta Jarosz
P.S.
Amon-Ra Shiraz 2007 – oko Horusa, jest produkowane przez rodzinę Glaetzerów
(która do Australii przybyła z Niemczech w XIX wieku). Jest to jedno z tych
win, które wynosi rodziny winiarskie do grupy znaczących winiarskich
przewodników i ojców sławnych win . A świat winiarski, czeka na każdy ukazujący
się rocznik, aby móc go porównywać, chlubić i dawać za wzór dobrej roboty. Jest
to jedno z tych wina, nad którym pochyla się Parker.
Uwielbiam jagnięcinę. Ten udziec wygląda świetnie, idealne danie na obiad na Wielkanoc.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię jeść jagnięcinę. Nie jest łatwo przyrządzić ją tak aby rozpływała się w ustach, serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń:) :)
OdpowiedzUsuń