Ostatnio
bardzo popularna stała się wędlina własnej roboty pod nazwą wędlina z pończochy…
z pończochy, ponieważ mięso gotowe do suszenia niektórzy wkładają do pończochy. Ja robię to tak, jak robiło się wiele lat temu, czyli zawijam w gazę.
Nie byłabym sobą gdybym, nie zrobiła jej po swojemu, zawsze muszę coś przekręcić.
Mięso oczyścić, umyć, osuszyć. Czosnek rozgnieść, wymieszać z
solą, cukrem i ziołami. Mięso ułożyć w sporym naczyniu i natrzeć dokładnie przyprawami.
Odstawić w chłodne miejsce na 3 dni. Mięso należy odwracać co 12 godzin. W tym
czasie powstanie sporo płynu, który można wylewać.Nie byłabym sobą gdybym, nie zrobiła jej po swojemu, zawsze muszę coś przekręcić.
- 1 kg schabu lub karkówki
- ½ szklanki cukru,
- ½ szklanki soli,
- mała główka czosnku,
- 2 łyżki suszonych lub świeżych ziół - tymianek, majeranek, nasiona kolendry, chili
Następnie
mięso należy wyjąć z „marynaty”, oczyścić, osuszyć i zawinąć w gazę. Powiesić w
suchym, przewiewnym miejscu. U mnie pomiędzy kaloryferem a oknem. Przed zawinięciem
w gazę można mięso posypać ziołami.
Powinno
tak wisieć minimum 6 dni. Najlepsze jest po 2 tygodniach, ale wszytsko zalezy od warunków, w jakich to mięso dojrzewa.
Wędlinę
należy cienko kroić.
Tak
można przygotować schab, karkówkę, szynkę wieprzową oraz mięso wołowe np.
polędwicę.
Schab można również przygotować według przepisu schab karkowy wędzony w domu.
Schab można również przygotować według przepisu schab karkowy wędzony w domu.
Świetny pomysł. Na pewno spróbuję,serdeczności.
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuńcieszę się, że i Ty się za nie zabrałaś :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjest naprawdę super i już szykuję kolejne mięsko zanim upały przyjdą :)
Usuńfajniutka wędlinka, mmmmm :)
OdpowiedzUsuńaż trudno uwierzyć, że to takie proste:-)
OdpowiedzUsuńprawda :) Każdy może sam w domu zrobić i żadnych urządzeń, działek itp. nie potrzebuje
UsuńUwielbiam takie mięsa. Zapisałam na listę "must have" i już nie mogę się doczekać smaku :)
OdpowiedzUsuńPrzygotowywalem takie mieso lecz obsuszanie powinno trwac nawet 2 tygodnie, wszystko zalezy od wielkosci miesa
OdpowiedzUsuńod wielkości mięsa i od warunków, w jakich to mięso "dojrzewa". W ciepłym i suchym mieszkaniu, niestety dłuższe suszenie nie sprawdza się :(
Usuń