Malbec
jest szczepem francuskim. Jeszcze w osiemnastym wieku był jedną z głównych
odmian bordoskich. Z czasem jednak tracił na znaczeniu. Obecnie w Europie jest
praktycznie nieuprawiany.
Swoje
drugie (chyba lepsze) życie rozpoczął w XIX wieku w Argentynie. Szczególnie
upodobał sobie region Mendoza i stamtąd pochodzą najlepsze wina tego szczepu.
Tu
znalazł bardzo dobre warunki do życia. Winogrona mające bardzo cienką skórkę w
Europie narażone były na zarażenia grzybami i atakami szkodników. W Argentynie
w związku ze zdecydowanie mniejszymi opadami (winorośle podlewa się kanałowo)
zagrożenia są dużo mniejsze.
Stał
się również argentyńskim hitem ekspertowym. W 2011 roku wyeksportowano 100
milionów butelek. Miłośnicy tego wina mają okazję świętować, co roku w trakcie
światowego dnia malbeca, który przypada 17 kwietnia. W tym roku po raz trzeci w
60 miastach na całym świecie i po raz drugi w Polsce.
My
świętowaliśmy w nowej warszawskiej restauracji Winosfera.
Gości
powitali Pani Ambasador Argentyny Patricia Salas, Karol Działoszyński z Winosfery
i Wojciech Bońkowski – redaktor naczelny Winicjatywy.
W
trakcie spotkania mieliśmy szanse wybierać ulubionego malbeca. Głosami
zgromadzonych ulubionymi malbecami zostały: Cuvelier Los Andes 2007
(importer: Mielżyński),
przed Malbec Pietro Marini 2010
z Bodega El Tránsito
(poszukuje importera w Polsce) i kolejnym winem od Mielżyńskiego: Lagarde Henry
Grand Guarda No. 1 2008.
W
losowaniu nagród wśród uczestników głosowania mi przypadła w udziale butelka oczywiście
Malbeca – Luigi Bosca D.O.C 2009, Winoreca.
Wino
zostało wypite :)
Miało
piękny intensywnie fioletowy kolor. Pachniało wiśniami, śliwkami, truskawkami.
Na podniebieniu wyczuwaliśmy czarne jagody, śliwki i tytoń. Na finiszu nuty dębu,
wanilii ( 14 miesięcy w nowych beczkach z francuskiego dębu) oraz maliny i jeżyny.
Taniny były łagodne i krągłe.
Było
to bardzo smaczne wino. Zostało wypite do befsztyka.
Argentyński
malbec jest winem o pięknym czerwono rubinowym kolorze, aksamitnym a
jednoczenie żywym i żwawym. Zazwyczaj bywa skoncentrowany. Smakuje owocami:
śliwką, wiśniami, jeżynami. Gdy zdarzy mu się poleżeć w beczce zyskuje nuty
czekolady i wanilii.
Pierwszym
skojarzeniem kulinarnym z Malbekiem jest to, do czego pija się go w jego
obecnej ojczyźnie, czyli z wołowiną. Polędwica wołowa (koniecznie rasy mięsnej)
i malbec to połączenie doskonałe.
Malbec
młody, prosty najlepiej będzie smakował z mięsem pieczonym najprościej – sól,
pieprz i koniec.
Malbec
nieco starszy, który poleżał już sobie w beczce (dojrzał) będzie lepiej pasował
do mięs z sosami.
W
trakcie imprezy mieliśmy okazję spróbować 12 win podczas degustacji
komentowanej prowadzonej przez Pan Wojciecha Bońkowskiego oraz kolejnych
kilkudziesięciu podczas spotkań z ich polskimi importerami.
Finca La Linda Malbec Rose 2012
(Mendoza), Winoreca.
Ciekawy
malbec bo różowy. Kolor różowy z wyraźną nutą fioletu. Bukiet niezbyt
aromatyczny. W smaku nuty truskawek, wiśni, czereśni. Wino świeże i delikatne.
Przyjemne w piciu. Pasuje do potraw z ryb oraz do delikatnego białego mięsa.
Portillo Malbec 2011 (Mendoza),
City Wine.
Pochodzi
z dużej ( 2000 hektarów) winnicy uprawa na wysokości ponad 1100 metrów nad
poziomem morza. Kolor intensywny czerwono – purpurowy. W nosie aromaty śliwki i
jeżyny. W ustach dojrzałe czarne owoce.
Finca
El Origen Reserva Malbec ( Mendoza), Centrum Wina.
Kolor
ciemnoczerwony z fioletowymi refleksami.
Winogrona
uprawiane były na wysokości 1200 metrów nad poziomem morza. Wyczuwalne nuty
śliwek, jagód, truskawek. Przez 9 miesięcy leżakowało w dębowych beczkach.
Taniny łagodne krągłe. W końcówce lekko cierpkie.
Vinalba
Malbec Syrah ( 20 %) 2010 ( Patagonia ), Vininova
Typowy
codzienny Malbec. Winnica położona w chłodniejszym regionie Patagonia. Dzięki
dodatkowi szczepu Syrah wino zyskało nuty pieprzne, korzenne. Kolor głęboki
intensywnie rubinowy z fioletowymi odcieniami.
Aromat
czereśni, lukrecji i fiołków. Dobra struktura. Wino pełne bogate z przyjemnym
finiszem.
Carinae
Malbec 2011 ( Mendoza), Estancia del Vino.
Wyczuwalne
nuty późnego zbioru. Nuty powidłowe, śliwkowe. Miękkie, atłasowy jedwabisty
smak, garbniki łagodne.
Pietro Marini Malbec, Bodega El
Transito 2010 ( Cafayate , Salta), De Los Andes .
Wino
pochodzi z regionu Salta około 1000 km na północ od Mendozy. Temperatury są tam
wyższe, uprawa odbywa się na wysokości około 1300 metrów nad poziomem morza.
Kolor
intensywnie rubinowy. Nos intensywny owocowy z nutami kwiatowymi. Wyczuwalne
suszone zioła , eukaliptus oraz suszone pomidory. Usta świeże łagodne,
przyjazne. Dobra kwasowość. Taniny słodkie krągłe.
Kaiken Malbec Reserva 2010 ( Mendoza) imp. Sommelier Dystrybucja
Klasyczny
Malbec. Kolor głęboki wpadający w fiolet. 8 miesięcy w beczkach z
amerykańskiego dębu. Nos łagodny z nutami dojrzałych owoców , tytoniu i toffi.
W
ustach owoce jagód, czekolada, wanilia. Duża koncentracja. Finisz łagodny
i miękki. Garbniki mięsiste i soczyste.
Las Perdices Reserva Malbec
2010 ( Agrelo, Mendoza ), Podkowa Wine Depot.
Intensywny
purpurowy kolor.
Aromaty
czerwonych owoców, malina wraz z nutami wanilii i kawy dostarczonej przez roczne leżakowanie w beczce (50 % dąb
francuski, 50 % dąb amerykański). Miękkie na
podniebieniu, zrównoważone, z nutami śliwek, wiśni, czerwonych owoców, fiołków,
czekolady i kawy. Nieco za słodkie, syropowate. Miękkie i dojrzałe taniny.
Catena
Malbec 2010 ( Mendoza ), Casa de Vinhos.
Dominują
aromaty jeżyn , czarnej porzeczki, subtelnej wanilii, pieprzne przyprawy. Zrównoważone
ale mocne, jędrne, obfite i ostre taniny z orzeźwiającą kwasowością na finiszu.
Cavia Reserve Malbec 2007 ( Mendoza) , Winosfera.
Wino
to ma już 6 lat i chyba jest to ostatni moment na jego wypicie.
Nie
ma już tej świeżości, jest lekko utlenione. Nie dominuje w nim jak w poprzednich
świeży owoc. Wyczuwalne nuty beczkowe. Dość cierpkie z wysoką kwasowością.
Humberto Canale Old Vineyard Malbec
2010 ( Patagonia ), Winosfera
Wino
pochodzi ze starej winnicy. Kolor to głęboka czerwień z
fioletowymi refleksami. Dominują delikatne aromaty śliwek oraz czekolady i wanilii
dostarczone przez 12 miesięczne leżakowanie
w nowych beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego.
Zuccardi Q, Familia Zuccardi 2010(
Mendoza ), Dobrewino.pl/Wine Direct.
Kolor
głęboka czerwień z granatowymi refleksami. 12 miesięcy w beczkach z
francuskiego dębu. Nos złożony intensywny z dobrze wyczuwalnymi aromatami jeżyn,
czarnej porzeczki, czekolady, tytoniu, suszonych fig, skóry i azjatyckich
przypraw. W ustach miękkie i jedwabiste. Słodkie miękkie taniny i długi finisz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz