Sosy do drobiu:
- 250 ml soku anansowego,
- 200 ml białego wina,
- 50 ml sosu sojowego,
- 100 ml cukru trzcinowego muscovado,
- Wszystkie składniki marynaty wlać do garnka i gotować na małym ogniu aż się zredukuje o połowę.
Ostudzoną
marynatą smarować mięso w trakcie grillowania lub pieczenia.
Sos
do drobiu:
- 50 ml teriyaki – gotowy sos,
- 30 ml białego wytrawnego wina,
- 1 łyżka miodu spadziowego,
Teriyaki
i wino wlać do garnka i gotować na małym ogniu aż się zredukuje o połowę. Dodać
miód i wymieszać. Ostudzoną marynatą smarować mięso w trakcie grillowania lub
pieczenia.
Sos
do szaszłyków, drobiu, wieprzowiny:
- 200 ml soku z pomarańczy,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka płatków chili,
Wszystkie
składniki marynaty zagotować, gotować aż objętość płynu zmniejszy się o połowę.
Ostudzoną marynatą smarować mięso w trakcie grillowania lub pieczenia.
Sos
do wieprzowiny:
- ½ łyżeczki anyżu,
- 7 goździków,
- 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą lub po ½ łyżeczki obu przypraw,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżki oleju z orzechów laskowych,
- 50 ml soku ananasowego,
- 50 ml wina białego
Goździki
zmielić. Wymieszać wszystkie składniki marynaty.
W
trakcie grillowania smarować mięso marynatą.
Sos
do wieprzowiny:
- 200 ml soku jabłkowego,
- 130 ml keczupu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki octu jabłkowego,
- 2 rozgniecione ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka sosu worcester,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą,
- ½ łyżeczki chili
Wszystkie
składniki marynaty zagotować, gotować aż objętość płynu zmniejszy się o połowę.
Ostudzoną marynatą smarować mięso w trakcie grillowania lub pieczenia.
Marynata
do drobiu:
- 4 łyżki sosu sojowego słodkiego,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
Wszystkie
składniki wymieszać, natrzeć nimi mięso. Odstawić na godzinę.
Od samego czytania robi mi się przyjemnie na samą myśl jak smakują:)
OdpowiedzUsuń