Bardzo
lubię piernik, zawsze na święta piekę go bardzo dużo. To co zostaje, a zostaje :) suszę i ścieram na
„bułkę tartą”. Używam go potem do śledzi z piernikiem, jako panierkę….
Tym
razem zrobiłam naleśniki.
- 3 jajka,
- 130 gram startego piernika,
- 250 gram mąki pszennej,
- 500 ml piwa jasnego,
- 100 ml stopionego masła,
- szczypta soli,
- łyżka cukru pudru,
- tłuszcz do smarowania patelni.
Do
miski wsypać mąkę, piernik, wbić jajka, wlać piwo, szczyptę soli, cukier
i wszystko wymieszać mikserem. Dodać roztopione masło. Wymieszać. Gdy ciasto
będzie zbyt gęste najlepiej dolać wodę mineralną gazowaną. Ciasto odstawić na
pół godziny.
Smażyć
naleśniki. Ja podałam z przecierem jabłkowym (oczywiście domowym) z cynamonem i
polałam słodką śmietanką.
Piernikowe? Już je lubię! :)
OdpowiedzUsuń:) piernik jest pyszny i wszystko co z nim związane ;)
Usuń