- Naleśniki:
- 4 gram mąki pszennej,
- 4 jajka,
- sól,
- mleko –500 -600 ml,
- 3 łyżki stopionego masła
- farsz:
- 4 żółtka,
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 500 g sera białego,
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Do
miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać około 500 ml mleka, szczyptę soli i
wszystko wymieszać mikserem. Dodać roztopione masło. Wymieszać. Gdy
ciasto będzie zbyt gęste dolać więcej mleka. Ciasto odstawić na pół godziny.
Żółtka
(jajka przed rozbiciem sparzyć) utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać rozdrobniony
ser, utrzeć. Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.
Smażyć
naleśniki. Naleśniki smarować serem i składać w „chusteczkę” – na pół i
jeszcze raz na pół. Podawać ze słodkim sosem, na przykład z syropem klonowym.
Tradycyjne, najlepsze. Mogłabym jeść je codziennie :)
OdpowiedzUsuńUwieelbiam!
OdpowiedzUsuń"Chodzą" za mną od paru dni:) Ale będą z żółtym serem, bo nie mam białego:)
OdpowiedzUsuńz żółtym nigdy nie jadłam
Usuń