Farsz:
- 3 cebule,
- olej,
- sól,
- młotkowany pieprz z kolendrą,
- 500 gram sera białego,
- 4 jajka,
Naleśniki:
- 400 gram mąki pszennej,
- 4 jajka,
- sól,
- mleko –500 -600 ml,
- 3 łyżki stopionego masła,
- cukier.
Do
miski wsypać mąkę , wbić jajka, wlać około 500 ml mleka, szczyptę soli i
wszystko wymieszać mikserem. Dodać roztopione masło. Wymieszać. Gdy
ciasto będzie zbyt gęste dolać więcej mleka. Ciasto odstawić na pół godziny.
Cebule
posiekać w kostkę, poddusić na oleju, dodać szczyptę soli i szczyptę cukru. Gdy
cebula będzie miękka dodać do rozdrobnionego sera, dokładnie wymieszać. Doprawić
solą i pieprzem z kolendrą.
Smażyć
naleśniki. Na naleśniki kłaść porcję sera, składać brzegi z dwóch stron na 2-3
cm i zwijać w rulonik. Maczać w cieście naleśnikowym i smażyć. Najlepiej na
patelni na której dusiliśmy cebulę, dodać tylko troszkę oleju lub masła.
przeczytałam 'z serem' i już myślałam, że na słodko! :D ech :D
OdpowiedzUsuńna słodko też będą :)
Usuń