- Polędwiczka wieprzowa
Marynata:
- ½ łyżeczki anyżu,
- 7 goździków,
- 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą lub po ½ łyżeczki obu przypraw,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżki oleju z orzechów laskowych,
- 50 ml soku ananasowego,
- 50 ml wina białego
Polędwiczkę
wieprzową oczyścić z błon, umyć, osuszyć, natrzeć marynatą i odstawić na
godzinę. W trakcie grillowania smarować mięso marynatą.
Fleur
du Cap Pinotage 2009
Do
polędwiczek wieprzowych z grilla, marynowanych w aromatycznych przyprawach polecam
wino Fleur du Cap Pinotage. To czerwone wytrawne wino będzie świetnym uzupełnieniem
do soczystych polędwiczek w dość wyrazistej marynacie. Wino to było
macerowane
w małych dębowych beczkach, przez co uzyskało niepowtarzalnie głęboki, rubinowo
- czerwony kolor, wspaniały owocowy aromat, w którym dominują nuty czarnych i
czerwonych jagód, dojrzałej śliwki, czarnej czereśni z nutą wanilii w tle. W
ustach
przyjemne, cieliste, dobrze zbalansowane o bardzo długim przyjemnym finiszu. Idealna
kompozycja z soczystym mięsem polędwiczek.
Wino poleca
Tomasz Noga, specjalista, znawca win.
O matko jedynooo!!:) Sam smak!!:)
OdpowiedzUsuń