- 6 niezbyt grubych kotletów schabowych – po dwa na osobę,
- ½ średniego ananasa,
- curry indyjskie – przyprawa Kamis,
- trawa cytrynowa,
- 3-4 listki kaffiru,
- ½ limonki,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- cukier,
- 400 ml mleczka kokosowego,
- 400 ml lekkiego przecieru pomidorowego – używam przecieru domowego,
- oliwa
Kotlety
dobrze rozbić – powinny być cienkie i delikatne, oprószyć z obu stron curry.
Z
ananasa okroić skórę, wyciąć twardy środek, pociąć na kawałki- takie aby można
było zawinąć je w kotlety.
Kawałki
ananasa podsmażyć z obu stron na suchej patelni. Układać na mięsie. Kotlety
zawijać ciasno, zakładając boki do środka, spinać wykałaczkami.
Obsmażyć
w głębokiej patelni na oliwie. Gdy roladki zrumienią się ze wszystkich stron
dodać przecier pomidorowy, trawę cytrynową (trawę cytrynową przed włożeniem
stłuc aby lepiej oddawała aromat i smak), listki kaffiru, rozgnieciony czosnek.
Dusić
około 15 minut, dodać mleczko kokosowe, zagotować, dodać sok z ½ limonki,
wyciśniętą limonkę wrzucić do mięsa i doprawić – curry, cukrem, solą. Dusić
około 10 minut. Podawać z ryżem lub kuskusem.
Talerz
owalny Santique
z wypożyczalni gastronomicznej Gastro
Magic Service
Do
smakowitych roladek schabowych z niecodziennym nadzieniem, jakim jest świeży ananas
proponuje wino El Coto Crianza z Hiszpańskiego regionu Rioja.
Wino
o pięknym kolorze rubinu, z pomarańczowymi refleksami na brzegach kieliszka. W
aromacie zdecydowanie wyczuwalne są nuty truskawek, wiśni oraz porzeczek z nutą
wanilii. W ustach pełne, o wyrazistym, a zarazem krągłym smaku, który pozwala
poczuć
ogień
oraz hiszpańską krew. Wino pochodzi obecnie z jednej z najpopularniejszych
winnic regionu. W 1970 roku grupa pasjonatów postanowiła stworzyć nowy hiszpański
styl wina. Mężczyźni chcieli intensywniej wykorzystać walory podłoża – gleby
oraz winorośli, aby wydobyć mocniejszy smak i udowodnić innym producentom jak
powinno smakować hiszpańskie wino. Zapraszam do degustacji.
Wino poleca
Tomasz Noga, specjalista, znawca win
z ananasem jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł :]
Ciekawe to danie ze schabowego! A co to jest kaffir?
OdpowiedzUsuńA ten "łezkowaty" talerz cudny:)
listki kaffiru to liście limonki kaffir
OdpowiedzUsuńoj mają tam dużo takich śliczności :)
Aaaaa, czyli odmiana limonki.
OdpowiedzUsuńTo jak będzie "bal na 100 par" to po "łezki" tam lecimy?:)
:D
Usuń