- słoiczek żurawin – 200 g,
- 200 ml wina czerwonego wytrawnego,
- sok z ½ cytryny,
- 3 - 4 łyżki chrzanu,
Wino
wlać do garnka i gotując odparować połowę. Dodać żurawinę, chrzan, sok z cytryny
i zagotować. Można odrobinę dosłodzić.
- 4 łyżki majonezu,
- 2 łyżeczki musztardy w proszku,
- 1 łyżeczka soku cytrynowego,
- ½ - 1 łyżeczki cukru
Wszystkie
składniki wymieszać.
- 1 długi ogórek – ok. 250 g,
- 2 ząbki czosnku,
- 340 gram jogurtu greckiego,
- sól,
- oliwa,
Tzatziki: ogórka
umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, odstawić na 15-20
minut.
Ogórka
odcisnąć, przełożyć do miski. Dodać starty czosnek, jogurt, wymieszać, dodać
oliwę 2-3 łyżki. Można dodać posiekany świeży koperek.
- 100 g sera z niebieską pleśnią,
- 100 g serka śmietankowego,
- 100 ml gęstej śmietany,
- ½ łyżeczki soku cytrynowego,
- kilka kropel sosu worcester,
- sól,
- pieprz świeżo zmielony,
- 1 łyżeczka wiśniówki,
- pęczek natki pietruszki,
Wszystkie
składniki oprócz pietruszki zmiksować, dodać posiekaną natkę pietruszki.
Doprawić do smaku.
fajne dipy :)
OdpowiedzUsuńMogę spożyć ze świeżą bułeczką:)
OdpowiedzUsuńten z serem pleśniowym można pożerać bez niczego :) taki smaczny :)
OdpowiedzUsuń