Szaszłyki z kurczaka są świetnym pomysłem na danie z grilla.
- 2 piersi z kurczaka,
- ½ czerwonej papryki,
- ½ żółtej papryki,
- ½ średniej cukinii,
- kilka małych cebulek,
- sól,
- pieprz,
- ostra mieszanka przypraw,
Sos barbecue:
- 200 ml soku z pomarańczy,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka płatków chili,
Wszystkie
składniki marynaty zagotować, gotować aż objętość płynu zmniejszy się o połowę.
Piersi
kurczaka umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół a następnie w poprzek na kilka
kawałków. Posypać przyprawami i odłożyć na ½ godziny.
Cukinię
pokroić w plasterki o grubości około 0,5 cm.
Papryki
pokroić w wielkości kawałków kurczaka.
Cebulki
obrać, przekroić na pół.
Na
szpadki lub patyczki ( drewniane patyczki powinny kilka godzin leżeć w wodzie)
nadziewać na przemian kawałki kurczaka i warzywa.
Szaszłyki
podczas grillowania kilkakrotnie smarować marynatą.
Do
szaszłyków można dodać również pieczarki.
Można
je również przyrządzić w domu na patelni grillowej.
Mezzek
Rose 2011 Merlot&Malbec
Do
szłyków drobiowych z grilla polecam różowe wytrawne wino Mezzek Rose, które powstało
z dwóch odmian winogron: Merlot i Malbec. Charakteryzuje się jasnołososiową barwą
z świetlistymi, słonecznymi refleksami na obrzeżach kieliszka. Armat intensywny
o
świeżych nutach kwiatu hibiskusa, z akcentami czerwonego grejpfruta i arbuza. W
ustach lekkie, orzeźwiające, z lekkim pazurem w finiszu. Idealne do pieczonego
drobiu w towarzystwie warzyw, lub jako aperitif. Winnica White Soil, z której
pochodzi to wino znajduje się w pasie przygranicznym Bułgarii z Grecją,
niedaleko winnicy Katarzyna, a pierwsze wzmianki o tym regionie pochodzą z IV
wieku przed Chrystusem.
Wino poleca
Tomasz Noga, specjalista, znawca win.
Uwielbiam szaszłyki. Muszę i ja rozpocząć sezon grillowy, może w najbliższy weekend :)
OdpowiedzUsuń