poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Szaszłyki z kurczaka


Szaszłyki z kurczaka są świetnym pomysłem na danie z grilla. 

  • 2 piersi z kurczaka,
  • ½ czerwonej papryki,
  • ½ żółtej papryki,
  • ½ średniej cukinii,
  • kilka małych cebulek,
  • sól,
  • pieprz,
  • ostra mieszanka przypraw,
Sos barbecue:
  • 200 ml soku z pomarańczy,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka płatków chili,

Wszystkie składniki marynaty zagotować, gotować aż objętość płynu zmniejszy się o połowę. 
Piersi kurczaka umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół a następnie w poprzek na kilka kawałków. Posypać przyprawami i odłożyć na ½ godziny.
Cukinię pokroić w plasterki o grubości około 0,5 cm.
Papryki pokroić w  wielkości kawałków kurczaka.
Cebulki obrać, przekroić na pół.
Na szpadki lub patyczki ( drewniane patyczki powinny kilka godzin leżeć w wodzie) nadziewać na przemian kawałki kurczaka i warzywa.
Szaszłyki podczas grillowania kilkakrotnie smarować marynatą.



Do szaszłyków można dodać również pieczarki.
Można je również przyrządzić w domu na patelni grillowej.



Mezzek Rose 2011 Merlot&Malbec
Do szłyków drobiowych z grilla polecam różowe wytrawne wino Mezzek Rose, które powstało z dwóch odmian winogron: Merlot i Malbec. Charakteryzuje się jasnołososiową barwą z świetlistymi, słonecznymi refleksami na obrzeżach kieliszka. Armat intensywny
o świeżych nutach kwiatu hibiskusa, z akcentami czerwonego grejpfruta i arbuza. W ustach lekkie, orzeźwiające, z lekkim pazurem w finiszu. Idealne do pieczonego drobiu w towarzystwie warzyw, lub jako aperitif. Winnica White Soil, z której pochodzi to wino znajduje się w pasie przygranicznym Bułgarii z Grecją, niedaleko winnicy Katarzyna, a pierwsze wzmianki o tym regionie pochodzą z IV wieku przed Chrystusem.
Wino poleca Tomasz Noga, specjalista, znawca win.



1 komentarz:

  1. Uwielbiam szaszłyki. Muszę i ja rozpocząć sezon grillowy, może w najbliższy weekend :)

    OdpowiedzUsuń