Trzeba
troszkę nad nimi popracować, uzbroić się w cierpliwość, ale warto :)
- Żeberka – około 1 kilograma
- 50 ml soku jabłkowego,
- 50 ml wina białego
Przyprawy:
- ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą,
- 1 łyżeczka zmielonej gorczycy,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka ostrej papryki,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki rozgniecionego czosnku,
- 1 łyżeczka kuminu,
Sos
barbecue:
- 200 ml soku jabłkowego,
- 130 ml keczupu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki octu jabłkowego,
- 2 rozgniecione ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka sosu worcester,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą,
- ½ łyżeczki chili
Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki, zalać winem z sokiem i odstawić na około 30 minut. Następnie wyjąć, osuszyć i natrzeć wymieszanymi przyprawami. Odstawić na godzinę.
W
tym czasie przygotować sos. Wszystkie składniki sosu chwilę gotować.
Żeberka
grillować na tackach do grilla, zapobiegnie to przypalaniu. Należy pamiętać, że
grillujemy na żarze, nigdy na płonącym węglu (żywym ogniu).
W
trakcie grillowania mięso kilkakrotnie smarujemy sosem.
Ja myślałam, że na grillowanie jeszcze za wcześnie, ale z takimi żeberkami nie ma co czekać :) PYCHA!
OdpowiedzUsuńZ wiosennymi pozdrowieniami,
Agata
pięknie już jest :)
UsuńAsiu - kusisz mnie strasznie:)
OdpowiedzUsuńrobię co mogę :)
UsuńPrzepadam za żeberkami w każdej postaci:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń