Róże z ciasta filo, z owocami suszonymi i orzechami. Do przygotowania ich, można wykorzystać owoce z wigilijnego kompotu, lub kompot mieć jako produkt uboczny ;)
*śliwki, daktyle, morele, gruszki, jabłka – bez pestek i gniazd nasiennych
- opakowanie ciasta filo,
- 200 g orzechów włoskich łuskanych,
- 800 g suszonych owoców
- 150 g masła,
- 100 ml cukru,
- 100 ml wody,
- 50 ml likieru migdałowego
Suszone
owoce zalać niewielką ilością zimnej wody i gotować około 10 minut od
zagotowania, odstawić do ostygnięcia, odcedzić (płynu z gotowania nie wylewać, wypić!).
Orzechy
posiekać, wymieszać z owocami.
Blachę
metalową do muffinek posmarować tłuszczem.
Masło
rozpuścić. Każdy płat ciasta filo smarować masłem, składać wzdłuż na pół,
smarować masłem i bakaliami, składać wzdłuż na pół, smarować masłem, składać
wzdłuż na trzy i zwijać smarując masłem. Wkładać pionowo w zagłębienie blachy. Piec w piekarniku nagrzanym
do 200 stopni 25 minut.
Cukier
zalać zimną wodą, dodać likier migdałowy i gotować aż syrop zgęstnieje. Gorącym
syropem polewać gorące ciastka.
*śliwki, daktyle, morele, gruszki, jabłka – bez pestek i gniazd nasiennych
Pięknie wygląda ta róża;)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńJeszcze mi ślinka po brodzie cieknie po tych różach:)
OdpowiedzUsuńsuper :)
UsuńAle pychotki :) I wyglądają prześlicznie :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuń