Włochy to oczywistość – wspaniałe zabytki, zniewalająca przyroda oraz doskonałe jedzenie i dużo wina.
W
powierzchni upraw, produkcji oraz spożyciu wina na głowę zawsze są w pierwszej światowej
trójce. Winorośl uprawia się dokładnie na całym obszarze Włoch (najwięcej w
Veneto, Piemoncie i Toskanii).
Nie
zawsze jakość tych win jest taka, że chcielibyśmy je ponownie pić o nich
pamiętać.
Ale
dzisiaj o takich nie będzie.
Żeby
ogarnąć to winne bogactwo i pomóc sobie w wyborze pamiętajmy, że klasyfikacja
win włoskich jest następująca:
-
DOC (Denominazione di Origine Cont rollata)– odpowiednik francuskiego systemu
AOC .
Przepisy
DOC określają szczegółowo geograficzne granice każdego regionu, odmianę
winorośli jaka może być użyta w produkcji danego wina w tym procentowy skład
odmian w danym winie.
Precyzują
również wydajność z hektara, minimalną zawartość alkoholu w winie oraz
ewentualnie okres starzenia.
Win
klasy DOC jest, ponad 300 co stanowi około 20 % całej produkcji win we Włoszech.
W tym wina czerwone stanowią około 60%.
Region
Piemontu szczyci się 45 winami klasy DOC.
„Wyższą
klasę„ stanowią wina DOCG ( litera G - garantita
oznacza, że pochodzenie i jakość wina są nie tylko kontrolowane, ale i
gwarantowane przez specjalną komisją oceniającą wina).
Obecnie
prawo do tytułu DOCG ma ponad 40 włoskich wina, z czego aż 12 to wina
pochodzące z Piemontu.
Są to :
Barolo
Barbaresco
Moscato d’Asti/Asti
Barbera d'Asti
Barbera del Monferrato
Superiore
Acqui
Dolcetto di Dogliani Superiore
Ovada
Gattinara
Gavi
Ghemme
Roero
Dzięki
Strada del Barolo oraz Magazynowi Wino odbyła się w Warszawie druga edycja
degustacji Barolo & Friends.
Podczas spotkania odbywały się seminaria, które prowadzili Ewa Wieleżyńska i Tomasz Prange Barczyński.
Na degustacji ogólnej mieliśmy okazję spróbować ponad 150 Piemonckich win w tym 30 Barolo od 20
producentów.
W
Piemoncie produkuje się głównie wina czerwone ( 65%). Wina białe musujące (spumante)
stanowią około 18 % produkcji a wina białe około 17 %.
Dwoma
sztandarowymi winami tego regionu są Barolo i Barbaresco nazwane tak na cześć gmin,
z których pochodzą. Produkuje się je wyłącznie ze szczepu Nebbiolo.
Muszą
mieć minimum 12,5% alkoholu. A maksymalna wydajność z hektara nie może być
większa niż 56 hektolitrów. Region Barolo jest niewielki (ok. 11 km długości i
9 km szerokości w linii prostej), liczy niespełna 1800 ha.
Barolo
jest winem cięższym bardziej złożonym niż Barbaresco.
Barolo
musi być starzone przez minimum 3 lata (w tym rok w dębowych beczkach).
Barbaresco dwa lata ( w tym rok w dębowych beczkach)
Wino
klasy Riserva w przypadku Barolo musi być starzone minimum pięć lat Barbaresco
minimum cztery lata.
Wina
Barolo i Barbaresco posiadają nuty ziemiste, dymne, leśne (smoła, trufle), głęboką
słodycz, smak malin, skóry, skoncentrowanej marmolady i przyprawy. Czasami
wyczuwamy zioła (miętę, eukaliptus), czarną czekoladę, suszone śliwki, cynamon.
W
starszych winach uwydatniają się aromaty zwierzęce, smoliste.
Taniny
są zazwyczaj łagodne nieprzytłaczające.
Barbaresco
jest zazwyczaj łagodniejsze, lżejsze bardziej owocowe „bardziej kobiece”. Są to
zazwyczaj wina z potencjałem do kilkuletniego przechowywania. Barbaresco
doskonale łączy się z mięsami szczególnie z cielęciną, z dojrzałymi, ale
niezbyt mocnymi serami. Barolo wyśmienicie będzie pasowało do pieczonej
jagnięciny, dziczyzny, oraz pieczeni w sosie własnym. Sprawdzi się również
doskonale z grillowanym mięsem oraz z grzybami.
Najważniejszą
białą odmianą w Piemoncie jest moscato. W Asti produkuje się z niego doskonałe
wino musujące jak również słodkie moscato d’Asti zawierające około 5 %
alkoholu.
Degustacja
Barolo oraz jego przyjaciół była bardzo udana. Mieliśmy możliwość spróbować i
porównać wina od kilkunastu producentów. Jest to idealna okazja do znalezienia
swojego ulubionego wina.
Jeżeli
w przyszłym roku zorganizowana zostanie podobna impreza wszystkim miłośnikom
wina oraz dobrego jedzenia serdecznie polecam w niej udział.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz