- 2 belony,
- 100 gram orzechów włoskich,
- 2 gałązki mięty,
- 2 gałązki melisy,
- 40 gram masła,
- ½ cytryny,
- sól morska,
- 250 ml białego wytrawnego wina,
Ryby
wypatroszyć, oczyścić, dokładnie umyć i osuszyć. Zioła posiekać. Do blendera
wrzucić orzechy, zioła, masło, sól i krótko zmiksować. Połówkę umytej cytryny
pokroić w cienkie cząstki. Farsz wkładać do środka ryby, układać cząstki
cytryny i spinać wykałaczkami rybę.
Ryby
ułożyć brzuchem do dołu w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia, wlać wino
i posypać resztą nadzienia. Przykryć szczelnie papierem. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 200 stopni, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec około 20
minut.
Belona
ma zielone/niebieskie ości, co bardzo ułatwia nam jej spożywanie gdyż wyraźnie
je widać na białym delikatnym mięsie.
Zastawa z wypożyczalni Gastro
Magic Service
Pierwszy raz widzę taką rybkę:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna rybka i sama podpowiada gdzie ma ości :)
UsuńOj, zapomniałam, że maj, to czas na bellony! Musze zajrzeć do rybnego i też taką zrobie :)
OdpowiedzUsuńCzas, czas :)
UsuńA ja z mężem i synem łowimy na molo w Orłowie ☺.
OdpowiedzUsuńDlaczego k...a wybrałem przepis na belonę z patelni a tu wyskoczył mi kolejny przepis na pieczenie rybki w piekarniku.Oczywiście nie mam pretensji do autora bloga tylko do tej p....j wyszukiwarki p.t. durszlak,.
OdpowiedzUsuń:( też bym chciała wiedzieć :(
Usuń