- 6 jajek,
- 250 g cukru pudru,
- 160 g daktyli bez pestek,
- 80 g miąższu tamaryndu,
- 250 g migdałów,
- 40 g biszkoptów,
- 1 cytryna,
- 200 g czekolady,
- 60 g masła
Migdały
i biszkopty zetrzeć. Daktyle i tamarynd posiekać (ja zmiksowałam i roztarłam z
migdałami), wymieszać z migdałami i otartą skórką cytrynową.
Jajka
z cukrem ubić na parze na pulchną masę. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny.
Delikatnie wymieszać z migdałami.
Wyłożyć
do przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy o
wymiarach 38x35 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30
minut.
Czekoladę
z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej .
Wyjąć,
ostudzić i wyciąć ciasteczka, które następnie należy posmarować czekoladą. Odstawić
do zastygnięcia.
Można
udekorować posiekanymi daktylami, płatkami migdałów lub ( tak jak w przypadku
moich ciasteczek) kwiatkami z marcepana. Udało mi się namówić Córkę do zabawy J
Można
też upiec ciasto w tortownicy, polać czekoladą i podać jako tort.
kaskada szklana owalna wypożyczalni Gastro Magic Service
kaskada szklana owalna wypożyczalni Gastro Magic Service
Do
ciastek Joanny polecam ciekawe wino wzmacnianie, które dostępne jest na polskim
rynku zaledwie od kilku tygodni. To wino Don Pablo Moscatel Douro o zawartości alkoholu
17%. To wino to udane połączenie dwóch różnych zbiorów, które dało mu równowagę
i złożoność. Dzięki temu wino posiada urzekający złoty kolor, wspaniały bukiet
o zdecydowanie kwiatowych nutach, a także refleksach rodzynek, migdałów i przypraw.
W ustach zdecydowane, słodkie z wyraźnie zarysowaną kwasowością i lekko mentolowym
posmakiem w finiszu. Idealnie będzie się komponować z aromatycznymi ciasteczkami
oblanymi czekoladą.
Wino poleca
Tomasz Noga, specjalista, znawca win
Super ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńPyszności:)
OdpowiedzUsuńsuper kaskada.
OdpowiedzUsuń