- 15 gram świeżych drożdży,
- 570 gram mąki pszennej,
- 250 ml ciepłej wody,
- 50 ml oliwy,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 2 cebule,
- oliwa do duszenia cebuli,
- cukier,
- 100 ml posiekanych suszonych pomidorów z oliwy,
- sól morska gruboziarnista do posypania,
- 40 ml oliwy do polania
Przygotować
rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gram mąki, 100
mililitrów ciepłej wody. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na
około 10 minut.
Cebule
pokroić w półplasterki, poddusić na oliwie dodając szczyptę cukru i soli.
Wymieszać z pomidorami.
Pozostałą
mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, resztę ciepłej wody, oliwę, sól i
porządnie zagnieść a następnie parę razy uderzyć nim o stolnicę - ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
Odstawić do wyrośnięcia na 1½ godziny.
Po
tym czasie ciasto ponownie wyrobić i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie
do ciasta dodać cebulę z pomidorami, zagnieść i rozgnieść ciasto na placek o
grubości około 1 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Palcami
zrobić zagłębienia w cieście, skropić oliwą i posypać solą.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 20 minut.
Canei
Rose Vino frizzante, Włochy
Wino
typu frizzante, czyli naturalnie lekko musujące. Powstało z odmiany winogron, jaką
jest Muscat, które wyrosły i dojrzewały w promieniach Piemonckiego słońca. Wino
posiada piękny łososiowo różowy kolor, bogaty aromat owoców i delikatny
orzeźwiający
smak.
Idealny towarzysz jako aperitif podczas spotkań grillowych – szczególnie dla
Pań, jak również dla Focacine – czyli podpłomyka z suszonymi pomidorami i
duszona cebulką – autorstwa Joanny.
Wino poleca Tomasz Noga, specjalista, znawca win.
Wino poleca Tomasz Noga, specjalista, znawca win.
O! Właśnie na coś takiego mam dziś ochotę:-)
OdpowiedzUsuńMusi być smaczne. Z czym jeść? Czy samo może być?
OdpowiedzUsuńsama tez może być, może być też dobra jajecznicą....
Usuń