Żołądki umyć, oczyścić pokroić, oprószyć mąką. Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Z chili wyjąć pestki i posiekać.
Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju i 2 łyżki masła a następnie żołądki, które dokładnie podsmażyć. Cebulę zeszklić na mieszaninie oleju z masłem dodając szczyptę soli i cukru a następnie posiekany czosnek i chili.
Połączyć żołądki z cebulą, zalać bulionem, dodać pieprz z kolendrą ( około ½ łyżeczki) i dusić pod przykryciem około godziny podlewając od czasu do czasu wodą. Dodać tymianek, obie papryki i dalej dusić aż żołądki będą miękkie (w sumie około 2 godzin – ale warto). Pod koniec dodać wino, dusić jeszcze około 10 minut, doprawić, zagotować.
Podałam z pęczakiem i kapustą pak choi.
- 800 g żołądków,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- cukier,
- sól,
- 4 cebule,
- 1 chili,
- 4 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżka tymianku,
- 0,5 litra bulionu wołowego,
- młotkowany pieprz z kolendrą,
- 200 ml białego wytrawnego wina,
- olej i masło do smażenia,
Lubię podróbka. Z kaszką i sosikiem:)
OdpowiedzUsuńsmaczne wykwintne i pięknie podane danie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo :)
UsuńSmaczniutko
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń