Bardzo
proste i szybkie w przygotowaniu danie a wygląd i smak świąteczny :) . Idealne na
sobotnie lub niedzielne śniadanie, ale nie tylko….
Proporcje
na 1 osobę – oczywiście każdy może je dowolnie zmieniać :)
- 6 - 7 zielonych niezbyt grubych szparagów,
- 2 jajka,
- 2 łyżki masła,
- szczypiorek – ja użyłam szczypiorek czosnkowy.
Szparagi
umyć, osuszyć, odłamać twarde końcówki. Pokroić w plastry grubości około 0,5
cm. Czubki odłożyć. Jajka wybić do miseczki. Na patelni rozpuścić masło,
wrzucić szparagi i podsmażyć mieszając około 2 minut. Następnie dodać jajka i
smażyć delikatnie mieszając do otrzymania żądanej konsystencji jajecznicy. Nie
bełtam jajek przed wlaniem na patelnię, gdyż lubię, gdy najpierw lekko zetnie się
białko a dopiero potem mieszam żółtko.
Jajecznicę
solę dopiero po usmażeniu, na talerzu.
Wśród majowych pyszności mimowolnie zastosowałam podział :rabarbar na śniadanie, szparagi na kolację. Jakże niepotrzebnie...
OdpowiedzUsuńu mnie podziału nie ma: na śniadanie, obiad i kolację... czekam tylko, aż rodzina się zbuntuje ;)
Usuń