- 2 kromki chleba tostowego,
- 2 jajka,
- 2 łyżki sera pecorino,
- ząbek czosnku,
- masło do smażenia,
- sól,
- ocet jabłkowy do zakwaszenia wody,
Na
patelni rozpuścić masło, dodać pokrojony czosnek a następnie położyć chleb
tostowy (ja odcinam skórki) i smażyć z obu stron na złoty kolor. Ułożyć na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
W
garnku zagotować wodę, osolić, wlać 3 łyżki octu. Jajka rozbić do miseczek, uważając aby nie uszkodzić żółtek. Do
wrzącej (ale nie "bulgocącej") wody, lekko zamieszanej delikatnie wlać jajka i gotować 2 minuty.
Delikatnie wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć na tostach, posypać
serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na dwie minuty.
Ja
użyłam jajek kaczych, od kaczki staropolskiej.
Jajka
posypałam czarną solą z Cypru.
Talerz płaski Malia
z wypożyczalni gastronomicznej Gastro
Magic Service
Jeszcze nie jadłam śniadania:(
OdpowiedzUsuń