Kaczka pieczona jest pyszna, ale jeżeli ma kości jedzenie jej jest troszkę uciążliwe. Dlatego warto poświęcić trochę czasu aby kaczkę wyluzować.
- kaczka,
- sól,
- pieprz,
- łyżka tymianku,
- butelka wina czerwonego wytrawnego,
farsz:
- 100 gram placka drożdżowego,
- 200 gram śliwek suszonych kalifornijskich,
- 200 gram pasztetu z wątróbki gęsiej lub kaczej
- 1 jajko,
- 150 ml brandy,
- tłuszcz do posmarowania kaczki
Inspiracją
do tego przepisu były opowieści przyjaciół.
Kaczkę
dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno
nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy
dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony
kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry,
delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych.
Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć,
wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć
skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony
tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o
powierzchnię kości. Kości z udek i skrzydełek też wyciąć.
Kaczkę
natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem, zalać winem i odstawić na 24 godziny do
lodówki.
Śliwki
nadziać pasztetem. Placek drożdżowy zmiksować razem z brandy i jajkiem,
wymieszać ze śliwkami.
Kaczkę
wyjąć z wina, umyć, osuszyć, nadziać farszem zostawiając trochę luzu. Otwory
spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Posmarować
ją tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 20 minutach
zmniejszyć temperaturę do 130 stopni – nie otwierać piekarnika dopóki
temperatura nie zmaleje do 130 stopni. Następnie polewać kilkakrotnie kaczkę wodą
lub czerwonym winem. Piec jeszcze około godziny aż temperatura w środku kaczki
osiągnie 79 stopni.
Nie wyobrażam sobie smaku tego farszu, ale sądząc po użytych produktach musi dobrze smakować:)
OdpowiedzUsuńAsiu - to musi byc pyszne:)
OdpowiedzUsuń