środa, 29 maja 2013

Komosa ryżowa czerwona z kurczakiem



Komosa ryżowa – quinoa – nasiona rośliny znanej już od ponad 5 tysięcy lat w Andach (Chile, Peru, Boliwii).
Była podstawą wyżywienia w państwie Inków.
Jest bogata w pełnowartościowe białko, sole mineralne i witaminy.
  • 250 ml komosy czerwonej,
  • 600 - 700 gram gotowanego lub pieczonego kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżeczki przyprawy „suszone pomidory z czosnkiem i bazylią” Kamis
  • pęczek białych szparagów,
  • oliwa,
  • sól,
Komosę opłukać, zalać wodą (500 ml), osolić, dodać 2 łyżki oliwy.
Wstawić na duży gaz, gdy się zagotuje zmniejszyć płomień i gotować około 15 -20 minut aż komosa wchłonie wodę. Wyłączyć gaz i odstawić na kolejne 10 minut.
Szparagi umyć, obrać, odłamać końcówki. Zagotować wodę, dodać po ½ łyżeczki soli i cukru. Włożyć szparagi, gotować około 5 minut. Potem wyjąć i pokroić w kawałki o długości około 3 cm.
Na patelni poddusić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pokrojonego kurczaka, przyprawę wymieszać i dusić około 5 minut. Dodać szparagi i wymieszać. Gdy danie będzie za suche, dolać trochę oliwy.
Gdy nie będzie szparagów dodam fasolkę szparagową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz