Komosa
ryżowa – quinoa – nasiona rośliny znanej już od ponad 5 tysięcy lat w Andach (Chile,
Peru, Boliwii).
Była
podstawą wyżywienia w państwie Inków.
Jest
bogata w pełnowartościowe białko, sole mineralne i witaminy.
- 250 ml komosy czerwonej,
- 600 - 700 gram gotowanego lub pieczonego kurczaka,
- 1 cebula,
- 3 łyżeczki przyprawy „suszone pomidory z czosnkiem i bazylią” Kamis
- pęczek białych szparagów,
- oliwa,
- sól,
Komosę
opłukać, zalać wodą (500 ml), osolić, dodać 2 łyżki oliwy.
Wstawić
na duży gaz, gdy się zagotuje zmniejszyć płomień i gotować około 15 -20 minut
aż komosa wchłonie wodę. Wyłączyć gaz i odstawić na kolejne 10 minut.
Szparagi
umyć, obrać, odłamać końcówki. Zagotować wodę, dodać po ½ łyżeczki soli i cukru.
Włożyć szparagi, gotować około 5 minut. Potem wyjąć i pokroić w kawałki o
długości około 3 cm.
Na
patelni poddusić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pokrojonego kurczaka,
przyprawę wymieszać i dusić około 5 minut. Dodać szparagi i wymieszać. Gdy danie będzie za suche, dolać trochę oliwy.
Gdy
nie będzie szparagów dodam fasolkę szparagową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz