Kolejna próba z produktami Patak`s. Tym razem wybrałam sos Korma pochodzący z północnych Indii z kokosem, imbirem i kolendrą. Danie przyrządziłam zgodnie z instrukcją producenta.
- sos Korma Patak`s,
- 2 łyżki oleju,
- 1 filet z kurczaka,
- 2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 cebula posiekana,
- 1 łyżka płatków migdałowych,
- 2 łyżki posiekanej kolendry.
Płatki
migdałowe opiec na patelni.
Cebulę
przesmażyć na rozgrzanym oleju, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, smażyć 3
minuty. Dodać sos Korma, pieprz, zagotować i pod przykryciem dusić na niewielkim
ogniu 20-25 minut.
Dodać
śmietanę i łyżkę kolendry. Podawać z ryżem, posypać kolendrą i płatkami
migdałów.
Według
mnie sos Korma jest nieco słabszym produktem od sosu
Tikka Masala, jest łagodniejszy i jak dla mnie za mało indyjski, ale może mam
złe wyobrażenie o mocy przypraw w indyjskiej kuchni.
Jednak
mimo wszystko go polecam gdyż niektórzy lubią potrawy spokojniejsze i na pewno
jest to sos dla nich. Kurczak w sosie Korma jest smaczny.
Talerz głęboki Malia
z wypożyczalni gastronimcznej Gastro
Magic Service
Kurczaka w sosie każdym mogę zjeść. A do tego na takim ładnym talerzu:)
OdpowiedzUsuń