niedziela, 5 maja 2013

Kurczak w łagodnym i aksamitnym sosie Korma




Kolejna próba z produktami Patak`s. Tym razem wybrałam sos Korma pochodzący z północnych Indii z kokosem, imbirem i kolendrą. Danie przyrządziłam zgodnie z instrukcją producenta.
  • sos Korma Patak`s,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 filet z kurczaka,
  • 2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 cebula posiekana,
  • 1 łyżka płatków migdałowych,
  • 2 łyżki posiekanej kolendry.
Płatki migdałowe opiec na patelni.
Cebulę przesmażyć na rozgrzanym oleju, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, smażyć 3 minuty. Dodać sos Korma, pieprz, zagotować i pod przykryciem dusić na niewielkim ogniu 20-25 minut.
Dodać śmietanę i łyżkę kolendry. Podawać z ryżem, posypać kolendrą i płatkami migdałów.
Według mnie sos Korma jest nieco słabszym produktem od  sosu Tikka Masala, jest łagodniejszy i jak dla mnie za mało indyjski, ale może mam złe wyobrażenie o mocy przypraw w indyjskiej kuchni.
Jednak mimo wszystko go polecam gdyż niektórzy lubią potrawy spokojniejsze i na pewno jest to sos dla nich. Kurczak w sosie Korma jest smaczny.


1 komentarz:

  1. Kurczaka w sosie każdym mogę zjeść. A do tego na takim ładnym talerzu:)

    OdpowiedzUsuń