- 4 piersi kaczki,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- ½ łyżeczki ziela angielskiego,
- ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego,
- ½ łyżeczki imbiru,
- 1 łyżeczka soli
Sos:
- 6 łyżek musztardy dijon,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki miodu,
- ½ łyżeczki chili,
Wszystkie
składniki sosu dokładnie wymieszać.
Pierś
kaczki oczyścić, umyć, osuszyć. Skórę przyciąć, na równi z mięsem, naciąć ją w
kostkę. Przyprawy zmielić, wymieszać, natrzeć nimi kaczkę i odstawić na noc do
lodówki.
Ułożyć na ruszcie skórą do dołu, gdy tłuszcz się prawie wytopi odwrócić
piersi na 3-4 minuty skórą do góry, z powrotem odwrócić i grillować dopóki
temperatura wewnątrz piersi osiągnie 68-71 stopni. Zdjąć grilla i odłożyć na 5
minut zanim pokroimy.
Podawać
z sosem z musztardy.
Franc – Lafleur Cotes de Bourg
2010
Do
soczystej kaczej piersi z grilla polecam francuskie czerwone wytrawne wino,
które powstało z trzech odmian winogron: Merlot, Cabernet Sauvignon i Malbec w
rejonie Bordeaux. Wino charakteryzuje się intensywnym, głęboko rubinowym
kolorem, wspaniałym
klasycznym aromatem, w którym dominują nuty czerwonych i czarnych owoców, z
nutą wanilii w tle. W ustach zdecydowane, pełne, o dobrej strukturze i umiarkowanie
długim posmaku, z lekką taniną w tle.
Wino poleca
Tomasz Noga, specjalista, znawca win
Pyszna:)
OdpowiedzUsuń