- 500 gram polędwiczki wieprzowej,
- 500 gram białych szparagów,
- 30 gram suszonych smardzów,
- 5 szalotek,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oliwy,
- bulion warzywny,
- 50 ml białego wytrawnego wina
Smardze
opłukać, zalać ciepłą wodą i odstawić. Szparagi obrać (najlepiej
obieraczką do miękkich warzyw i owoców), końcówkę odłamać. Włożyć do wrzącej
osolonej i ocukrzonej wody, gotować 3 minuty. Wyjąć i pokroić w kawałki
długości około 4-5 cm.
Polędwicę
oczyścić z błon, umyć, osuszyć, pokroić w plastry grubości około 0,5 cm. Szalotkę
niezbyt drobno pokroić, czosnek posiekać. Na rozgrzaną patelnię włożyć masło i
oliwę, włożyć polędwiczkę i obsmażyć dokładnie ze wszystkich stron. Dodać
cebulę i czosnek, posolić, dodać pieprz. Smardze wyjąć z wody, pokroić ( wody
nie wylewać). Do mięsa dodać smardze, wlać 100 ml bulionu, wodę z moczenia
smardzów, dusić do miękkości polędwiczki, około 20 minut. Dodać szparagi i
wino, chwilę dusić.
Wykwintny obiadek:)
OdpowiedzUsuń