- pierś z kaczki,
- 8 – 10 szparagów – zielone, białe lub jedne i drugie,
- 3 goździki,
- 3 ziarna pieprzu,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- sól,
- krem balsamiczny,
- kwiaty cukinii,
Białe
szparagi obrać, odłamać końcówki, umyć, ugotować w osolonej i osłodzonej wodzie
– gotować 5 minut, Zielone umyć, odłamać końcówki ( nie gotować ).
Ziele,
pieprz i goździki zmielić, dodać sól. Piersi umyć, osuszyć, usunąć resztki
piór, naciąć skórę w kratkę nie przecinając mięsa, natrzeć przyprawami.
Odstawić na ½ godziny.
Kłaść
na rozgrzanej patelni skórą do dołu na około 3 minuty– ma się wytopić tłuszcz,
a następnie odwracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty. Wstawić do
pieca nagrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut (zależy od wielkości
piersi). Wyjąć z pieca i odstawić do ostygnięcia. Kaczka powinna być w środku
różowa.
Pokroić
w plasterki, układać na talerzu razem ze szparagami. Przybrać pokrojonymi
kwiatami cukinii i polać kremem balsamicznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz