- 10 zielonych szparagów,
- 4 buraczki z botwinki,
- 5 małych pomidorków malinowych,
- 12 jajek przepiórczych,
- 6 łyżek przecieru z mango,
- 2 łyżeczki musztardy dijon,
- szczypiorek czosnkowy,
- ocet jabłkowy,
- sól.
Szparagi
umyć, osuszyć, odłamać twarde końce. Pokroić w cienkie plastry na skos –
plasterki powinny być długie. Buraczki umyć, obrać pokroić w cienkie plasterki.
Pomidorki umyć, osuszyć, pokroić na 6 lub 8 części - w zależności od wielkości
pomidorków. Przecier mango wymieszać z musztardą. Szczypiorek umyć, osuszyć,
pokroić. W garnku zagotować wodę z solą, zakwasić octem. Na talerzu ułożyć
szparagi, buraczki, pomidorki.
Jajka
przepiórcze rozbić – szerszy koniec jajka ściąć nożykiem – zawartość wylać do
miseczki. Jajka wlewać do wody tuż znad powierzchni wody, gotować 1 minutę. Wyjmować
i osączać ręcznikiem papierowym. Dekorować nimi sałatkę, posypać szczypiorkiem
i polać sosem.
Lubię wszystko co jest w tej sałatce:)
OdpowiedzUsuń