wtorek, 21 maja 2013

Sałatka ze szparagów z jajkami przepiórczymi i sosem z mango



  • 10 zielonych szparagów,
  • 4 buraczki z botwinki,
  • 5 małych pomidorków malinowych,
  • 12 jajek przepiórczych,
  • 6 łyżek przecieru z mango,
  • 2 łyżeczki musztardy dijon,
  • szczypiorek czosnkowy,
  • ocet jabłkowy,
  • sól.
Szparagi umyć, osuszyć, odłamać twarde końce. Pokroić w cienkie plastry na skos – plasterki powinny być długie. Buraczki umyć, obrać pokroić w cienkie plasterki. Pomidorki umyć, osuszyć, pokroić na 6 lub 8 części - w zależności od wielkości pomidorków. Przecier mango wymieszać z musztardą. Szczypiorek umyć, osuszyć, pokroić. W garnku zagotować wodę z solą, zakwasić octem. Na talerzu ułożyć szparagi, buraczki, pomidorki.
Jajka przepiórcze rozbić – szerszy koniec jajka ściąć nożykiem – zawartość wylać do miseczki. Jajka wlewać do wody tuż znad powierzchni wody, gotować 1 minutę. Wyjmować i osączać ręcznikiem papierowym. Dekorować nimi sałatkę, posypać szczypiorkiem i polać sosem.


Zastawa z wypożyczalni gastronomicznej Gastro Magic Service
                                              



1 komentarz: