- 12 zielonych szaragów,
- pitahaya,
- pęczek rucoli – około 80 gram,
- 3 cebulki dymki,
- 80 gram orzechów włoskich,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 50 ml marsali,
- ocet balsamiczny
Na
patelni rozpuścić cukier ( należy uważać aby się nie przypalił), dodać orzechy,
zamieszać, wlać marsalę. Zamieszać, zagotować, odstawić do ostudzenia.
Rucolę
przebrać, umyć, osuszyć, oderwać długie ogonki. Szparagi umyć, osuszyć, odłamać
twarde końce. Pokroić w cienkie plastry na skos – plasterki powinny być długie.
Cebulki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Pitahayę obrać i pokroić w
niewielkie cząstki.
Na
talerzu ułożyć rucolę, szparagi, cebulkę, pitahayę. Udekorować orzechami i
polać sosem z orzechów zmieszanym z octem balsamicznym (ocet balsamiczny dajemy
do smaku).
Cudna i pyszna:)
OdpowiedzUsuń