Niedawno otrzymałam do przetestowania sosy do przygotowywania dań indyjskich firmy Patak`s. Generalnie nie jestem zwolenniczką półproduktów ale rozumiem że jest dużo osób dla których są one niezastąpione – brak czasu, pośpiech, brak mnogości przypraw w domu. Postanowiłam przygotować schab z warzywami w aromatycznym sosie Tikka Masala ściśle według wskazówek producenta.
- 500 gram schabu bez kości,
- 2-3 łyżki masła klarowanego,
- 4 średniej wielkości pomidory,
- 2 nieduże cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- sos Tikka Masala Patak`s
- 5-7 łyżek bulionu warzywnego,
- sól,
- ryż,
- cytryna.
Mięso
pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Jedną
cebulę posiekać, drugą pokroić na ćwiartki - tu ja dałam małe cebulki.
Czosnek
rozgnieść, przesmażyć na maśle razem z cebulą, dodać pomidory, posolić, przesmażyć.
Dodać mięso, bulion, sos Tikka Masala Patak`s, dokładnie wymieszać i dusić pod
przykryciem około 30 minut. W razie potrzeby dolać jeszcze trochę bulionu.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i ćwiartkami cytryny.
Danie
wyszło całkiem smaczne, bez posmaku chemii. Miało przyjemny zapach. Dla mnie było
zbyt łagodne, za mało intensywne. Dodałabym trochę chilli i świeżego imbiru.
widziałam te sosy u siebie w sklepie, zastanawiałam się nad ich spróbowaniem (rzadko używam gotowców, ale czasami ratują z opresji), jednak już na drugim blogu czytam, że ten sos jest mało wyrazisty, więc chyba sobie daruje.
OdpowiedzUsuńNa tle pozostałych sklepowych wynalazków te wypadają dobrze. Nie czuje się chemii, która w innych jest pierwszoplanową postacią - zapach i smak. Te mają przyjemny zapach i smak też ok, ale według mnie trzeba troszkę podkręcić.
Usuń