wtorek, 14 maja 2013

Szparagi z jajkami eklerkami


Porcja dla jednej osoby, ilości orientacyjne bo każdy przecież sam najlepiej wie ile zje :) 

  • 4-6 szparagów,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki sera pecorino,
  • mąka do oprószenia jajek,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki masła,
  • sól,
  • ocet jabłkowy,
Szparagi umyć, osuszyć, odłamać twarde końcówki. W garnku zagotować wodę, osolić, zakwasić octem jabłkowym. Jajka rozbić do miseczek, wlewać do wody tuż znad powierzchni wody, gotować 2 minuty. Wyjmować i osączać ręcznikiem papierowym. Ser zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Na rozgrzanej patelni grillowej rozpuścić łyżkę masła i położyć szparagi, chwilę grillować. (Szparagi można owinąć boczkiem wędzonym surowym. Smażyć aż boczek się zrumieni). Jajka oprószyć mąką, obtoczyć w serze i bułce tartej. Na patelni rozpuścić masło i obsmażyć jajka z obu stron. Szparagi ułożyć na talerzu, na nich kłaść jajka.





Więcej przepisów ze szparagami tutaj.                                            
Do wiosennych przysmaków, jakimi niewątpliwie są szparagi polecam nowozelandzkie wino Secret Coast Sauvignon Blanc z Doliny Marlborough. Wino posiada  jasno słomkową barwę z zielonymi, połyskującymi refleksami na obrzeżach kieliszka. W  nosie dominują owocowe aromaty agrestu, porzeczki i owoców cytrusowych a także nuty  świeżo skoszonej trawy i pokrzywy w tle. W smaku delikatne, soczyste idealne dla osób,  które preferują wina o lżejszej kwasowości. 
Wino poleca Tomasz Noga, specjalista, znawca win    


     

2 komentarze:

  1. Mogę zjeść na śniadanie, obiad i kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna przekąska. Może dzisiaj zrobię.serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń