- 4-6 szparagów,
- 2 jajka,
- 2 łyżki sera pecorino,
- mąka do oprószenia jajek,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 3 łyżki masła,
- sól,
- ocet jabłkowy,
Szparagi
umyć, osuszyć, odłamać twarde końcówki. W garnku zagotować wodę, osolić,
zakwasić octem jabłkowym. Jajka rozbić do miseczek, wlewać do wody tuż znad
powierzchni wody, gotować 2 minuty. Wyjmować i osączać ręcznikiem papierowym. Ser
zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Na rozgrzanej patelni grillowej rozpuścić
łyżkę masła i położyć szparagi, chwilę grillować. (Szparagi można owinąć boczkiem wędzonym surowym. Smażyć aż boczek się zrumieni). Jajka oprószyć mąką, obtoczyć w serze i bułce tartej. Na
patelni rozpuścić masło i obsmażyć jajka z obu stron. Szparagi ułożyć na talerzu,
na nich kłaść jajka.
Więcej przepisów ze szparagami tutaj.
Do wiosennych przysmaków, jakimi niewątpliwie są szparagi polecam nowozelandzkie wino Secret Coast Sauvignon Blanc z Doliny Marlborough. Wino posiada jasno słomkową barwę z zielonymi, połyskującymi refleksami na obrzeżach kieliszka. W nosie dominują owocowe aromaty agrestu, porzeczki i owoców cytrusowych a także nuty świeżo skoszonej trawy i pokrzywy w tle. W smaku delikatne, soczyste idealne dla osób, które preferują wina o lżejszej kwasowości.
Wino poleca Tomasz Noga, specjalista, znawca win
Do wiosennych przysmaków, jakimi niewątpliwie są szparagi polecam nowozelandzkie wino Secret Coast Sauvignon Blanc z Doliny Marlborough. Wino posiada jasno słomkową barwę z zielonymi, połyskującymi refleksami na obrzeżach kieliszka. W nosie dominują owocowe aromaty agrestu, porzeczki i owoców cytrusowych a także nuty świeżo skoszonej trawy i pokrzywy w tle. W smaku delikatne, soczyste idealne dla osób, które preferują wina o lżejszej kwasowości.
Wino poleca Tomasz Noga, specjalista, znawca win
Mogę zjeść na śniadanie, obiad i kolację:)
OdpowiedzUsuńPyszna przekąska. Może dzisiaj zrobię.serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń