- 3 tilapie,
- 4 cebule,
- oliwa,
- 80 gram grzybów suszonych,
- cytryna,
- sól,
- pieprz młotkowany z kolendrą,
- 400 gram śmietany 22%
Ryby
umyć, oczyścić, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem, do środka każdej włożyć 1/3
pokrojonej cytryny.
Cebule
pokroić w półplasterki, poddusić na oliwie. Gdy cebula będzie miękka dodać
rozdrobnione grzyby (grzybów nie moczę, dodaję suche), dusić około 5 minut. Do
brytfanki włożyć część grzybów z cebulą, położyć ryby i przykryć pozostałą
cebulą, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40
minut – zależy od wielkości ryby.
Aby
sprawdzić czy ryba jest upieczona należy widelcem lub metalowym szpikulcem
nakłuć rybę. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że
ryba jest gotowa.
Upieczoną
rybę wyjąć na półmisek i trzymać w cieple. Cebulę z grzybami przełożyć do
garnuszka, dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać
z rybą.
Chyba w życiu nie jadłam ryby z grzybami? Ale może być smaczna?
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuń