- 700 gram mięsa z uda indyka,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka startego imbiru,
- 1 chili,
- 150 ml białego wytrawnego wina,
- 1 łyżeczka goździków,
- sól,
- pieprz młotkowany z kolendrą,
- cukier,
- ½ litra bulionu,
- 1 ananas,
- masło (najlepiej klarowane) do smażenia
Udo indyka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki 1x4-5 cm. Indyka smażyć z obu stron na
złoty kolor. Następnie dodać rozgnieciony czosnek i imbir, chwilę dusić. Wlać
bulion i wino, dodać posiekane chili, zmielone goździki. Dusić około 20 minut,
doprawić solą, pieprzem z kolendrą i cukrem i dusić jeszcze około 5 minut.
Ananasa
obrać ze skóry, przekroić wzdłuż na 4. Wyciąć twardy rdzeń. Każdą ćwiartkę
przekroić wzdłuż na 2-3 części. Smażyć na suchej patelni z obu stron aż się zrumieni.
Podawać
z ryżem.
Na
talerzu układać podsmażonego ananasa, ryż na wierzch kłaść kurczaka, polewać sosem.
Lubię mięsa i drób łączone z owocami:)
OdpowiedzUsuńja również, i to bardzo :D
UsuńNo trochę to dziwne w tytule udo a w opisie pierś...
OdpowiedzUsuńfakt, przepraszam. Tu konkretnie udo, ale pierś też może być
Usuń