- 500 g szparagów zielonych,
- zielony kalafior romanesco,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki kukurydzianej,
- woda mineralna gazowana – około 400 ml,
- sól,
- ostra mieszanka przypraw,
- 1 litr oleju do głębokiego smażenia.
Szparagi
umyć, osuszyć, odłamać twarde końcówki, pokroić na skos na kawałki o długości
około 5 cm. Kalafiora umyć, włożyć do osolonego i ocukrzonego wrzątku do
zagotowania, wyjąć, osączyć, podzielić na różyczki.
W
głębokim garnku/patelni ( ja używam woka) rozgrzać olej.
Obie
mąki wsypać do miski dodać sól i ostrą mieszankę przypraw wymieszać, mieszając
wlewać wodę. Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji gęstej śmietany.
Zanurzać
kawałki warzyw w cieście i delikatnie wkładać (nie wrzucać) do oleju. Chwilę
smażyć, aż nabiorą lekko złotego koloru, wyjmować na ręcznik papierowy.
Od
razu podawać.
Wybrałam
kalafior romanesco gdyż jest on delikatniejszy, łagodniejszy w smaku. Ma mniej
goryczki niż kalafior biały.
Świetny dodatek do obiadu :)
OdpowiedzUsuńSpróbuje w ten sposób na pewno :)
Pozdrawiam!!
Smakowite! :)
OdpowiedzUsuń