piątek, 10 maja 2013

Zapiekane jajka z truflami


Porcja na 1 osobę.
  • 2 jajka (u mnie 1 gęsie),
  • kromka chleba,
  • ½ łyżeczki trufli z oliwy,
  • masło do smażenia,
  • 1 łyżeczka sera pecorino,
Przyciąć chleb do wielkości naczynka do zapiekania.
Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekane trufle, chwilę przesmażyć. Zdjąć trufle, włożyć do miseczki, przestudzić.
Jajka rozbić do miseczki z truflami. Dalikatnie wymieszać i odstawić pod przykryciem na kilka minut.
Na maśle truflowym (masło na patelni zyskało aromat trufli) zrumienić chleb z obu stron.
Na dnie naczynka do zapiekania ułożyć chleb.
Na chleb wylać jajka.
Posypać serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać do czasu aż jajka się zetną – 15-20 minut.



3 komentarze: