Na wtorkową degustację Chablis w żoliborskim sklepie Winestory przy Placu Inwalidów szliśmy z niepokojem. W niedzielę burza zalała niedaleką stację metra, trasę Armii Krajowej zamieniła w jezioro zatapiając samochody po dach a winiarnia znajduje się w suterenie. Na szczęście wszystko było w porządku a wina dobrze schłodzone.
Tematem
spotkania było Chablis.
Jest
to białe wino produkowane wyłącznie ze szczepu Chardonnay. Okręg Chablis jest
najbardziej na północ wysuniętym okręgiem Burgundii.
Kolor
tego wina blado-żółty z odcieniami zieleni z wiekiem przechodzi w złocisty.
W
zapachu dominują aromaty kwiatowe, pigwy, jabłek, limonki oraz orzechów.
W
Smaku wytrawne, lekkie, o delikatnie owocowym smaku i sporej kwasowości.
Wino
to należy do najbardziej cenionych białych win. Jest trudne do skopiowania.
Swoją unikalność zawdzięcza chłodnemu klimatowi (zimą temperatury są tu
porównywalne z tymi w Norwegii) oraz unikalnej wapiennej i ilastej glebie.
Chablis
posiada czterostopniową klasyfikację:
Petit
Chablis- najniższy poziom. Raczej do
szybkiego spożycia.
Chablis
– produkowane z winogron rosnących w apelacji Chablis jednak bez konkretnej
lokalizacji.
Chablis
premier cru – wysoka jakość. Winogrona pochodzą z określonej winnicy, która
musi spełniać bardzo wysokie standardy.
Chablis
grand cru- najwyższy poziom w klasyfikacji win Chablis. Wina bardzo drogie
pochodzące wyłącznie z siedmiu winnic (łączna ich powierzchnia to około 100
hektarów).
Grand
cru mogą leżakować 3-10 lat, premier cru z prawej strony rzeki także 3-10 lat,
prawobrzeżne Chablis, 2-8lat. Podobnie zwykłe Chablis
Chablis
będzie idealną propozycją do ostryg, owoców morza, tłustych ryb, zupy rybnej
oraz potraw z białego mięsa.
Próbowane
przez nas wina pochodzą z 19 hektarowej młodej winnicy- pierwsze krzaki zostały
posadzone w 1955 roku. Produkcją zajmuje się rodzina Vrignaud, której tradycje
winiarskie sięgają pięciu pokoleń.
Chablis
Vrignaud Petit Chablis- produkowane z młodych winorośli. Ma jasną lekko
zielonkawą barwę. Bukiet to cytrusy, zielone jabłka. W smaku jest świeże i rześkie
i orzeźwiające. 65 zł
Chablis
Vrignaud Chablis – Wino w bardzo lekkim kolorze słomy W nosie dominują aromaty grejpfruta,
soku z gruszek oraz kiwi lekkie o pełnym smaku i dobrej kwasowości. Idealne do
muli, krewetek i serów pleśniowych typu Bleu. 75 zł.
Chablis
Vrignaud Chablis Les Champréaux -Wino o pięknym złotym kolorze na nosie lekkie
nuty wanilii na podniebieniu bardzo mineralnie doskonale wyważone o
zrównoważonej kwasowości (dojrzewało
kilka miesięcy w dębowych beczkach). Idealne do ryb, skorupiaków oraz mięsa
białego. 85zł.
Chablis
Vrignaud Chablis 1er Cru Mont de Milieu – Dominują aromaty kwiatowe oraz
owocowe brzoskwiniowe. W ustach żywe, intensywne bardzo dobrze ułożone.
Polecane do ślimaków, małży Św. Jakuba. 119 zł.
O
winach jak zwykle opowiadał Piotr Chełchowski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz