piątek, 14 czerwca 2013

Chablis w Winestory Żoliborz



Na wtorkową degustację Chablis w żoliborskim sklepie Winestory przy Placu Inwalidów szliśmy z niepokojem. W niedzielę burza zalała niedaleką stację metra, trasę Armii Krajowej zamieniła w jezioro zatapiając samochody po dach a winiarnia znajduje się w suterenie. Na szczęście wszystko było w porządku a wina dobrze schłodzone.
Tematem spotkania było Chablis.
Jest to białe wino produkowane wyłącznie ze szczepu Chardonnay. Okręg Chablis jest najbardziej na północ wysuniętym okręgiem Burgundii.
Kolor tego wina blado-żółty z odcieniami zieleni z wiekiem przechodzi w złocisty.
W zapachu dominują aromaty kwiatowe, pigwy, jabłek, limonki oraz orzechów.
W Smaku wytrawne, lekkie, o delikatnie owocowym smaku i sporej kwasowości.
Wino to należy do najbardziej cenionych białych win. Jest trudne do skopiowania. Swoją unikalność zawdzięcza chłodnemu klimatowi (zimą temperatury są tu porównywalne z tymi w Norwegii) oraz unikalnej wapiennej i ilastej glebie.
Chablis posiada czterostopniową klasyfikację:
Petit Chablis- najniższy poziom.  Raczej do szybkiego spożycia.
Chablis – produkowane z winogron rosnących w apelacji Chablis jednak bez konkretnej lokalizacji.
Chablis premier cru – wysoka jakość. Winogrona pochodzą z określonej winnicy, która musi spełniać bardzo wysokie standardy.
Chablis grand cru- najwyższy poziom w klasyfikacji win Chablis. Wina bardzo drogie pochodzące wyłącznie z siedmiu winnic (łączna ich powierzchnia to około 100 hektarów).
Grand cru mogą leżakować 3-10 lat, premier cru z prawej strony rzeki także 3-10 lat, prawobrzeżne Chablis, 2-8lat. Podobnie zwykłe Chablis
Chablis będzie idealną propozycją do ostryg, owoców morza, tłustych ryb, zupy rybnej oraz potraw z białego mięsa.
Próbowane przez nas wina pochodzą z 19 hektarowej młodej winnicy- pierwsze krzaki zostały posadzone w 1955 roku. Produkcją zajmuje się rodzina Vrignaud, której tradycje winiarskie sięgają pięciu pokoleń.

Chablis Vrignaud Petit Chablis- produkowane z młodych winorośli. Ma jasną lekko zielonkawą barwę. Bukiet to cytrusy, zielone jabłka. W smaku jest świeże i rześkie i orzeźwiające. 65 zł


Chablis Vrignaud Chablis – Wino w bardzo lekkim kolorze słomy W nosie dominują aromaty grejpfruta, soku z gruszek oraz kiwi lekkie o pełnym smaku i dobrej kwasowości. Idealne do muli, krewetek i serów pleśniowych typu Bleu. 75 zł.

Chablis Vrignaud Chablis Les Champréaux -Wino o pięknym złotym kolorze na nosie lekkie nuty wanilii na podniebieniu bardzo mineralnie doskonale wyważone o zrównoważonej kwasowości (dojrzewało kilka miesięcy w dębowych beczkach). Idealne do ryb, skorupiaków oraz mięsa białego. 85zł.


Chablis Vrignaud Chablis 1er Cru Mont de Milieu – Dominują aromaty kwiatowe oraz owocowe brzoskwiniowe. W ustach żywe, intensywne bardzo dobrze ułożone. Polecane do ślimaków, małży Św. Jakuba. 119 zł.

O winach jak zwykle opowiadał Piotr Chełchowski.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz