piątek, 28 czerwca 2013

Ciasto czekoladowe z jagodami i kremem z mascarpone – tort



Biszkopt:
  • 8 jajek,
  • 240 gram cukru – drobny kryształ,
  • 35 gram kakao,
Białka ubić ze 180 gramami cukru na pulchną masę. Żółtka utrzeć z resztą cukru na kogel-mogel. Na żółtka wyłożyć białka, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut. W środku powinno być suche. Po upieczeniu wyjąć z formy i odstawić do ostudzenia. Troszkę opadnie, ale to nic nie szkodzi. Biszkopt jest bez mąki ! :) 

 

Krem:
  • 3 żółtka- jajka przed rozbiciem sparzone,
  • 250 ml śmietany kremówki,
  • 60 gram cukru,
  • 500 gram serka mascarpone,
  • 500 gram jagód,
  • kilka listków mięty
Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Śmietanę ubić. Połączyć śmietanę z żółtkami i serkiem i delikatnie, dokładnie wymieszać.
2/3 jagód delikatnie wymieszać z kremem – należy uważać aby nie rozgnieść jagód i nie zabarwić kremu.
Biszkopt równo przyciąć, aby brzegi były równe. Włożyć do tortownicy ( ja używam obręczy do tortów – układam biszkopt na podstawie i zakładam obręcz, dopasowując wielkość do wielkości biszkoptu), na biszkopt wyłożyć krem. Na wierzchu ułożyć jagody i udekorować listkami mięty.



15 komentarzy:

  1. jutro będę testować, mam nadzieję że wyjdzie bo pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi się w głowie zakręciło na widok tego ciacha... cóż za połączenie! Wprost idealne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny ten Twój torcik, wygląda po prostu obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie piękne zdjęcia przepiękne ciasto, aż mi ślinka cieknie na jego widok

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko zrobiłam wg. przepisu. Biszkopt był mokry. Masa kremowa...rzadka, nie stężała. Nie brakuje w przepisie żelatyny?
    Przepis nijak się ma do zdjęcia.

    Dominika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. serek mascarpone nie lubi długiego ubijania, trzeba go tylko delikatnie wymieszać. Żelatyna nie jest potrzebna, śmietana musi być dobrze ubita, później delikatnie wymieszać z serkiem. Dobrze przygotowany krem nie jest w żadnym momencie płynny, więc nie ma co tężeć. Może zła śmietana - czasem śmietana się źle ubija... Biszkopt nie powinien być suchy, jest to ciasto bez mąki więc też i konsystencja troszkę inna. Parę osób już robiło ciasto według tego przepisu i były zadowolone. I powinno wyjść dokładnie takie ciasto jak na zdjęciu. A, jeszcze bym zwróciła uwagę na ubicie kogla -mogla, musi być dobrze ubity i gesty. Mam nadzieję, że moje rady pomogą, pozdrawiam

      Usuń
    2. Podsumowując: jeżeli krem był płynny - półpłynny po zrobieniu oznacza to, że gdzieś musiał zostać popełniony błąd.

      Usuń
  6. Biszkopt mokry, przepis bez sensu! Nie polecam zdecydowanie....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie źle upieczone, proponuje jeszcze raz zrobić, dokładnie według przepisu. To stary, sprawdzony przepis a nie jakiś wymysł :) W przepisach na ciastach opieram się na sprawdzonych przepisach zawodowych szefów kuchni. Ważne jest odpowiednie ubicie żółtek a nie byle jak i ręczne wymieszanie z białkiem a nie mikserem - co niestety, niektórzy próbują robić :) Biszkopt ma być wilgotny i przypominam, że jest bezglutenowy - zero mąki!!! Takie ciasto ma troszkę inną konsystencję niż ciasto z mąka. Pozdrawiam Anonima

      Usuń
  7. udaaaaaałooooo się, bałam się biszkoptu, ale rewelacyjnie czekoladowy i wilgotny. Masa przepyszna. Konsumpcja pełna wieczorem ale już ślina mi cieknie

    OdpowiedzUsuń