środa, 5 czerwca 2013

Dorsz na sposób Brás - bacalhau na sposób Brás - Bacalhau à Brás

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhc4qaJMKjjw5aNH508s4jxReRCmEO2TBQY6NuyKD0GmdTNSVa1cFUk8-ujbP529YuNMAWyQT5aP0-Rosa3ssyBwQ_INrI4QB77gzzy6rovmjvnFy2RryxQRk89MN9TDNBfNHY-2qGIi-k/s1600/IMG_8448.JPG 
Dorsz na sposób Brás – jedno z najbardziej popularnych dań kuchni portugalskiej, którego twórcą był karczmarz z dzielnicy Bairro Alto z Lizbonie. Danie z portugalskiej kolacji.
  • 100 gram suszonego solonego dorsza - bacalhau,
  • 50 gram cebuli,
  • 150 gram ziemniaków,
  • 100 ml oliwy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 jajka,
  • natka pietruszki,
  • 4 oliwki,
  • sól,
  • pieprz
Namoczonego przez kilka minut  w gorącej wodzie dorsza  bacalhau rozdrobnić. Ziemniaki obrać i pokroić w cieniutkie paseczki, podsmażyć na oliwie nie rumieniąc. Na oliwie podsmażyć również posiekaną cebulę, następnie dodać czosnek, dorsza oraz podsmażone ziemniaki. Doprawić sola i pieprzem. Następnie dodać ubite jajka i dokładnie wymieszać. Podawać z pietruszką i oliwkami.

 
Bacalhau à Brás to dosyć treściwe danie:
są ziemniaki, jest jajko, mięsisty w swojej naturze dorsz, a to wszystko jeszcze razem zapiekane, zintegrowane. Do tego dania szukałabym w pierwszej kolejności wina portugalskiego, bo lokalne zawsze najlepiej smakuje z lokalnym. Można do tego wyboru podejść na dwa sposoby: przeciąć ciężką strukturę tego dania świeżym, kwasowym, ale dobrze zbudowanym winem z chłodniejszej północy kraju (vinho verde z alvarinho, idealnie byłoby, gdyby miało kontakt z dębem) lub szukać wśród win bardziej tęgich, jak białe douro, ewentualnie bardziej powściągliwe aromatycznie biele z Bairrady. Bacalhau a bras nieźle smakuje także z białymi winami z Alentejo. Gdyby ktoś jednak szukał poza Portugalią, to sugerowałabym sięgnąć choćby po mające kontakt z beczką, nowoświatowe chardonnay. Są tacy, co piją do bacalhau a bras wina czerwone, ale osobiście nie mam dobrych doświadczeń z takim połączeniem. 
Może to być Esporao Branco Reserva,
dostępny u importera win portugalskich Atlantika
Poleca Ewa Rybak

 

3 komentarze:

  1. Mam ogromną ochotę na te portugalskie dorsze, (zasmakowałem kiedyś w Portucale) i szukam dobrego przepisu. Pierwsze, które znalazłem polecały 24 godziny moczenia i kilka zmian wody :) No, chyba nie po to kupuje się suszoną, soloną rybę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tej chwili dostępne są mrożone (?). Podobno tylko rozmrozić trzeba.

      Usuń