Dorsz na sposób Brás – jedno z najbardziej popularnych dań kuchni portugalskiej, którego twórcą był karczmarz z dzielnicy Bairro Alto z Lizbonie. Danie z portugalskiej kolacji.
- 100 gram suszonego solonego dorsza - bacalhau,
- 50 gram cebuli,
- 150 gram ziemniaków,
- 100 ml oliwy,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 jajka,
- natka pietruszki,
- 4 oliwki,
- sól,
- pieprz
Bacalhau
à Brás to dosyć treściwe danie:
są ziemniaki, jest jajko,
mięsisty w swojej naturze dorsz, a to wszystko jeszcze razem
zapiekane, zintegrowane. Do tego dania szukałabym w pierwszej
kolejności wina portugalskiego, bo lokalne zawsze najlepiej smakuje
z lokalnym. Można do tego wyboru podejść na dwa sposoby: przeciąć
ciężką strukturę tego dania świeżym, kwasowym, ale dobrze
zbudowanym winem z chłodniejszej północy kraju (vinho verde z
alvarinho, idealnie byłoby, gdyby miało kontakt z dębem) lub
szukać wśród win bardziej tęgich, jak białe douro, ewentualnie
bardziej powściągliwe aromatycznie biele z Bairrady. Bacalhau a
bras nieźle smakuje także z białymi winami z Alentejo. Gdyby ktoś
jednak szukał poza Portugalią, to sugerowałabym sięgnąć choćby
po mające kontakt z beczką, nowoświatowe chardonnay. Są tacy, co
piją do bacalhau a bras wina czerwone, ale osobiście nie mam
dobrych doświadczeń z takim połączeniem.
Może to być Esporao
Branco Reserva,
dostępny u importera win portugalskich Atlantika.
Poleca Ewa Rybak
W życiu nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńMam ogromną ochotę na te portugalskie dorsze, (zasmakowałem kiedyś w Portucale) i szukam dobrego przepisu. Pierwsze, które znalazłem polecały 24 godziny moczenia i kilka zmian wody :) No, chyba nie po to kupuje się suszoną, soloną rybę.
OdpowiedzUsuńw tej chwili dostępne są mrożone (?). Podobno tylko rozmrozić trzeba.
Usuń