- 1 kg żółtej fasolki szparagowej,
- 600 g pomidorów,
- 3 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- chilli,
- sól,
- cukier,
- pieprz młotkowany z kolendrą,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- kolendra lub pietruszka,
- oliwa
Fasolkę
umyć, obciąć końce i pozbyć się łyka, przekroić na skos każdą na pół. Ugotować al
dente w osolonej i ocukrzonej wodzie. Odcedzić.
Pomidory
sparzyć obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę (nie musi być drobno), czosnek posiekać.
Cebulę pokroić w kostkę (nie musi być drobno), czosnek posiekać.
Na
rozgrzaną patelnię wlać oliwę, dodać cebulę, dodać szczyptę soli i cukru dusić
do miękkości. Dodać czosnek i chilli, dusić około 2 minuty. Następnie dodać
pomidory i tymianek. Dusić około 8 minut.
Następnie dodać fasolkę, dokładnie zamieszać, dusić około 5 minut. Dodać kolendrę.
Następnie dodać fasolkę, dokładnie zamieszać, dusić około 5 minut. Dodać kolendrę.
Dobry zestaw:)
OdpowiedzUsuń