sobota, 29 czerwca 2013

Fasolka szparagowa z pomidorami



  • 1 kg żółtej fasolki szparagowej,
  • 600 g pomidorów,
  • 3 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • chilli,
  • sól,
  • cukier,
  • pieprz młotkowany  z kolendrą,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • kolendra lub pietruszka,
  • oliwa 


Fasolkę umyć, obciąć końce i pozbyć się łyka, przekroić na skos każdą na pół. Ugotować al dente w osolonej i ocukrzonej wodzie. Odcedzić.
Pomidory sparzyć obrać ze skórki i pokroić w kostkę. 
Cebulę pokroić w kostkę (nie musi być drobno), czosnek posiekać.
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, dodać cebulę, dodać szczyptę soli i cukru dusić do miękkości. Dodać czosnek i chilli, dusić około 2 minuty. Następnie dodać pomidory i tymianek. Dusić około 8 minut. 
Następnie dodać fasolkę, dokładnie zamieszać, dusić około 5 minut. Dodać kolendrę. 



1 komentarz: