Udało
mi się kupić kapustę kiszoną w główce. Tyle o niej słyszałam, z dzieciństwa
jakieś zamglone wspomnienia… Skojarzenia z Bułgarią….
I
na tragach „Regionalia”
udało się ją zdobyć.
Pierwsza
radość minęła – mam kapustę. Ale chwilę potem zastanowienie, co z niej zrobić.
Jak wykorzystać? Postanowiłam zrobić gołąbki – padło na połączenie pęczaku z
pieczarkami. I muszę przyznać, że wyszły bardzo dobre. W przypadku braku
kapusty kiszonej w główce, proponuję zrobić je w kapuście białej ( włoska ma
inny smak) i zalać zamiast wodą, żurkiem – takim z butelki – do takich wniosków
doszłyśmy z siostrą.
- główka kapusty kiszonej lub kapusty białej,
- 400 ml kaszy pęczak,
- 1 kg pieczarek,
- 4 cebule,
- oliwa,
- sól,
- pieprz,
- 2 listki laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 10 ziarenek pieprzu czarnego,
- 1 jajko,
- ½ litra żurku ( dla wersji z białą kapustą)
Kaszę
umyć, odsączyć i zalać 700 ml zimnej wody. Wodę osolić, dodać 2 łyżki oliwy. Wstawić
na duży gaz, gdy się zagotuje zmniejszyć płomień i gotować około 10 minut aż
kasza wchłonie wodę. Wyłączyć gaz i odstawić na kolejne 10-15 minut. Kaszę gotować
pod przykryciem.
Cebulę
pokroić w dużą kostkę, pieczarki pokroić na 6-8 części.
Cebulę
poddusić na oliwie dodając szczyptę soli i cukru. Gdy cebula się zeszkli dodać
pieczarki, dusić około 10 minut.
Do
pieczarek dodać kaszę, wymieszać.
Doprawić
solą i pieprzem – jeżeli używamy kapustę kiszoną należy pamiętać, że kapusta
jest słona.
Można
dodać rozmącone jajko, aby farsz był bardziej zwięzły.
Usunąć
z kapusty uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka i zalać
wrzącą wodą. Obgotować kilka minut. Wyjąć, zdjąć delikatnie miękkie liście i
włożyć ponownie do garnka z wrzącą wodą – czynność powtarzać aż zdejmiemy
wszystkie liście.
Następnie
należy ściąć grube nerwy, cały czas uważając, aby nie uszkodzić liści.
Gołąbki
zwijać według przepisu gołąbki
z kaszą gryczaną
Dno
gęsiarki posmarować oliwą, wyłożyć liśćmi kapusty. Układać gołąbki końcem zwinięcia
do dołu. Przykryć pozostałymi liśćmi. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i
pieprz, zalać wodą. W przypadku, gdy używamy kapustę białą zalać żurkiem.
Przykryć
pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.
Liście
kapusty ułożone na dnie i na wierzchu chronią gołąbki przed przypaleniem.
P.S. kapustę kiszoną w główkach można kupić - www.agro-wit.pl
P.S. kapustę kiszoną w główkach można kupić - www.agro-wit.pl
polecam
również:
oraz
dania wigilijne
Nigdy nie słyszałam o kapuście kiszonej w główce. Można samemu ja ukisić.Świetny przepis, spróbuję. Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwyglądają rewelacyjne zastawa rzuca się w oczy :)
OdpowiedzUsuń