- 2 cykorie liściowe Zuckerhut – może być kapusta pekińska,
- 60 gram jarmużu,
- 160 gram mangolda,
- 200 gram groszku zielonego,
- cukinia – około 200 gram,
- 110 gram ugotowanego i obranego bobu,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- chilli,
- sól,
- cukier,
- pieprz z kolendrą,
- oliwa,
- garść świeżych ziół – melisa, mięta, szałwia….
Z
cykorii zdejmować kolejno liście uważając aby ich nie uszkodzić, włożyć je do
gotującej się wody na kilka minut ( 2-3), wyjąć, osączyć. Następnie ściąć grube
nerwy, cały czas uważając aby nie uszkodzić liści.(Aby pozbyć się goryczy z cykorii, dobrze jest wstawić ją pionowo do zimnej wody na kilka godzin.)
Cebule
pokroić w półplasterki. Czosnek i chilli posiekać. Jarmuż oczyścić, umyć,
zblanszować w osolonej i ocukrzonej wodzie. Osączyć, pokroić. Mangolda umyć,
oczyścić – wyrzucić nieładne liście, łodyżki pokroić w kawałki około 0,5 cm
szerokości. Liście pokroić. Groszek obrać - obciąć końcówki i pozbyć się łyka,
każdy strąk pokroić na 2-3 kawałki w zależności o wielkości. Cukinię umyć,
przekroić wzdłuż na 4 a następnie w plasterki grubości ok 0,5 cm. Na rozgrzaną
patelnię wlać oliwę, włożyć cebulę, dodać szczyptę cukru, trochę soli i dusić
aż będzie miękka. Następnie dodawać w kolejności czosnek, łodyżki mangolda,
jarmuż, liście mangolda, cukinię, groszek i bób. Warzywa należy krótko dusić,
one nie mają być rozgotowane. Następnie dodać rozdrobnione zioła i doprawić
solą i pieprzem z kolendrą.
Na
liść cykorii kłaść trochę farszu, założyć brzegi do środka, zwinąć w rulon i
ułożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania końcem zwinięcia do dołu.
Skropić
z wierzchu oliwą i przykryć pozostałymi – gorszymi, za małymi… liśćmi cykorii i
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz