środa, 19 czerwca 2013

Krem czekoladowy





  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 500 gram serka mascarpone,
  • tabliczka gorzkiej czekolady ( 100 gram),
  • 250 gram śmietany kremówki,
  • 2 łyżki brandy
Żółtka (jajka przed rozbiciem trzeba sparzyć) ubić na pulchną masę z cukrem. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę (na garnku z gotującą się wodą postawić miskę – nie może dotykać wody - z pokruszoną czekoladą. Rozpuszczając czekoladę należy uważać, aby miska się zbytnio nie nagrzała a czekolada nie „spaliła”). Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodawać partiami lekko przestudzoną czekoladę. Do żółtek dodać śmietanę z czekoladą, serek mascarpone i całość delikatnie i dokładnie wymieszać (serek mascarpone nie lubi być długo ubijany). Następnie dodać do smaku brandy.

6 komentarzy: