- 4 żółtka,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 500 gram serka mascarpone,
- tabliczka gorzkiej czekolady ( 100 gram),
- 250 gram śmietany kremówki,
- 2 łyżki brandy
Żółtka
(jajka przed rozbiciem trzeba sparzyć) ubić na pulchną masę z cukrem. W
kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę (na garnku z gotującą się wodą postawić
miskę – nie może dotykać wody - z pokruszoną czekoladą. Rozpuszczając czekoladę
należy uważać, aby miska się zbytnio nie nagrzała a czekolada nie „spaliła”). Śmietanę
ubić, pod koniec ubijania dodawać partiami lekko przestudzoną czekoladę. Do
żółtek dodać śmietanę z czekoladą, serek mascarpone i całość delikatnie i
dokładnie wymieszać (serek mascarpone nie lubi być długo ubijany). Następnie dodać do smaku brandy.
Czekoladowy raj :) Świetne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
UsuńCudo!!! Piękne zwieńczenie tego dnia :D
OdpowiedzUsuń:) dzięki
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo :) Pozdrawiam :)
Usuń