sobota, 1 czerwca 2013

Kwiaty akacji w cieście


Kwiaty akacji można dodawać do sałatek, surówek, przygotowywać z nich konfitury... proponuję kwiaty akacji w cieście.

  • 20-30 gron kwiatów akacji,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 125 ml wina białego wytrawnego,
  • 125 ml wody mineralnej,
  • 2 jajka,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 30 g rozpuszczonego masła,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder
Kwiaty oczyścić, opłukać i namoczyć w zimnej wodzie na godzinę a następnie osuszyć je ręcznikiem papierowym.
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Ciągle mieszając (mikserem) dodawać kolejno: żółtka, roztopione masło, wino, wodę, sól. Powinniśmy otrzymać gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. W razie potrzeby dolać trochę wody. Odstawić je na około godzinę, następnie delikatnie wymieszać z ubitymi białkami.
W cieście maczać kwiaty i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osączać na ręczniku papierowym. Wyrywać delikatnie ogonki – wyciągając je. Podawać oprószone cukrem pudrem.


4 komentarze:

  1. lubię, lubię, bardzo lubię ! czekam na akację cały rok żeby nasmażyć placuszków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D wczoraj zbieraliśmy, udało się między opadami :)

      Usuń
  2. A w jakim celu kwiaty moczy się tak długo przed smażeniem? Czy w ten sposób nie traci się słodkiego nektaru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się kiedyś zastanawiałam - jedyne, co mogę powiedzieć to to, iż kwiaty po namoczeniu robią się bardziej konkretne a niemoczone bardzo szybko "padają"

      Usuń