Kwiaty akacji można dodawać do sałatek, surówek, przygotowywać z nich konfitury... proponuję kwiaty akacji w cieście.
- 20-30 gron kwiatów akacji,
- 200 g mąki pszennej,
- 125 ml wina białego wytrawnego,
- 125 ml wody mineralnej,
- 2 jajka,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 30 g rozpuszczonego masła,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- cukier puder
Kwiaty
oczyścić, opłukać i namoczyć w zimnej wodzie na godzinę a następnie osuszyć je ręcznikiem
papierowym.
Mąkę
wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Ciągle mieszając (mikserem) dodawać kolejno: żółtka, roztopione masło, wino, wodę, sól.
Powinniśmy otrzymać gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. W razie potrzeby dolać trochę wody. Odstawić je
na około godzinę, następnie delikatnie wymieszać z ubitymi białkami.
W
cieście maczać kwiaty i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osączać
na ręczniku papierowym. Wyrywać delikatnie ogonki – wyciągając je. Podawać
oprószone cukrem pudrem.
lubię, lubię, bardzo lubię ! czekam na akację cały rok żeby nasmażyć placuszków :)
OdpowiedzUsuń:D wczoraj zbieraliśmy, udało się między opadami :)
UsuńA w jakim celu kwiaty moczy się tak długo przed smażeniem? Czy w ten sposób nie traci się słodkiego nektaru?
OdpowiedzUsuńTeż się kiedyś zastanawiałam - jedyne, co mogę powiedzieć to to, iż kwiaty po namoczeniu robią się bardziej konkretne a niemoczone bardzo szybko "padają"
Usuń