- 400 ml śmietany kremówki,
- kilka listków lawendy jadalnej,
- 3 żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć),
- 6 łyżek cukru pudru,
- 500 gram serka mascarpone,
100
ml śmietany zagotować z listkami lawendy. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą
masę, dodać przecedzoną śmietanę z lawendą i dalej ucierać. Śmietanę ubić. Do
utartych żółtek dodać śmietanę i serek mascarpone, delikatnie i dokładnie
wymieszać. Podawać z owocami (truskawki, maliny...) posypane kwiatkami lawendy.
brzmi wykwintnie:-))
OdpowiedzUsuńA gdzie można kupić lawendę jadalną?
OdpowiedzUsuńja dostałam z Jersey cała paczkę suszonych kwiatków :)
Usuńw doniczce można kupić u Państwa Jabłońskich, na Bio Bazarze najłatwiej ich spotkać