Każdy
ma swój sposób na wiosenną sałatkę: sałata, pomidory, owoce, jajka…wybór
ogromny. Proporcje też nie są bardzo istotne, każdy może dodać więcej tego, co
lubi. Podstawą każdej z nich jest sałata. Do takich sałatek nie używam sałaty
masłowej gdyż jest za delikatna i szybko traci jędrność. Ponieważ traktuję je,
jako samodzielne danie dodaję do nich jajka i rybę lub wędlinę. Dzisiaj dwa
pomysły na sałatkę z łososiem.
I.
- sałata,
- łosoś wędzony,
- jajka przepiórcze,
- truskawki,
- pitahaja,
- szparagi zielone
II.
- sałata,
- łosoś wędzony,
- jajka przepiórcze,
- truskawki,
- cebula
Sałatę
umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki – nie kroić. Jajka przepiórcze rozbić
– szerszy koniec jajka ściąć nożykiem – zawartość wylać do miseczki. Jajka
wlewać do wody tuż znad powierzchni wody, gotować 1 minutę. Wyjmować i osączać
ręcznikiem papierowym. Oczywiście można dodać jajka ugotowane na twardo.
Na
półmisku ułożyć sałatę, na niej układać łososia, jajka, pokrojone truskawki i
inne dodatki. Sałatkę skropić najprostszym sosem:
-
białe półwytrawne wino zmieszane z oliwą w proporcjach 1:1
-
sok cytrynowy z oliwą i cukrem, można dodać trochę musztardy dijon.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz