- 300 gram mąki pszennej,
- 3-4 żółtka,
- 200 gram masła,
- 200 gram cukru pudru,
- skórka otarta z jednej cytryny,
- 1 kg rabarbaru,
- 4 łyżki cukru,
- 500 ml mleka,
- 3 żółtka,
- 6 łyżek cukru pudru,
- sok z ½ cytryny,
- 2-3 łyżki brandy z wanilią,
- 25 gram skrobi pszennej,
- 4 -5 łyżek tartych migdałów,
Porcja
na 8 mini tart o średnicy 12 cm.
Rabarbar,
umyć, obrać, pokroić w 0,5 cm plastry. Na patelni rozpuścić 4 łyżki cukru,
lekko skarmelizować uważając aby go nie przypalić, dodać rabarbar i mieszać.
Dusić aż zmięknie. Nie dodawać wody. Odstawić do ostygnięcia.
Mąkę,
3 żółtka, zimne masło, cukier puder, skórkę cytrynową krótko zmiksować. Jeżeli
ciasto się nie klei dodać czwarte żółtko.
Następnie
ciasto zwinąć w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 0,5 godziny.
Ciasto
wyjąć z lodówki, podsypując mąką rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Foremki posmarować
masłem i wykładać je ciastem. Ciasto na dnie nakłuć widelcem kilka razy aby nie
robiły się „bąble”.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Ciasto ma ładnie się zrumienić.
Wyjąć,
odstawić do ostygnięcia.
Mleko
zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, ubijając dodać sok z cytryny
a następnie brandy waniliowe i skrobię pszenną (można dodać mąkę ziemniaczaną).
Dalej ubijając dolewać stopniowo do żółtek trochę gorącego mleka (około 150
ml). Do gotującego się pozostałego mleka wlewać ubite żółtka cały czas
mieszając trzepaczką. Zagotować.
Każdą
mini tartę posypać migdałami, na wierzchu ułożyć rabarbar i całość przykryć
ciepłym budyniem.
Muszą być przepyszne. Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń