niedziela, 2 czerwca 2013

Mini tarty z rabarbarem


  • 300 gram mąki pszennej,
  • 3-4 żółtka,
  • 200 gram masła,
  • 200 gram cukru pudru,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • 1 kg rabarbaru,
  • 4 łyżki cukru,
  • 500 ml mleka,
  • 3 żółtka,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • sok z ½ cytryny,
  • 2-3 łyżki brandy z wanilią,
  • 25 gram skrobi pszennej,
  • 4 -5 łyżek tartych migdałów,
Porcja na 8 mini tart o średnicy 12 cm.
Rabarbar, umyć, obrać, pokroić w 0,5 cm plastry. Na patelni rozpuścić 4 łyżki cukru, lekko skarmelizować uważając aby go nie przypalić, dodać rabarbar i mieszać. Dusić aż zmięknie. Nie dodawać wody. Odstawić do ostygnięcia.
Mąkę, 3 żółtka, zimne masło, cukier puder, skórkę cytrynową krótko zmiksować. Jeżeli ciasto się nie klei dodać czwarte żółtko.
Następnie ciasto zwinąć w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 0,5 godziny.
Ciasto wyjąć z lodówki, podsypując mąką rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Foremki posmarować masłem i wykładać je ciastem. Ciasto na dnie nakłuć widelcem kilka razy aby nie robiły się „bąble”.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Ciasto ma ładnie się zrumienić.
Wyjąć, odstawić do ostygnięcia.


Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, ubijając dodać sok z cytryny a następnie brandy waniliowe i skrobię pszenną (można dodać mąkę ziemniaczaną). Dalej ubijając dolewać stopniowo do żółtek trochę gorącego mleka (około 150 ml). Do gotującego się pozostałego mleka wlewać ubite żółtka cały czas mieszając trzepaczką.  Zagotować.
Każdą mini tartę posypać migdałami, na wierzchu ułożyć rabarbar i całość przykryć ciepłym budyniem.  


1 komentarz: