- 2 główki młodej kapusty,
- 1 kilogram ziemniaków,
- 700 gram boczku z dzika,
- 700 gram karkówki z dzika,
- 4-5 cebul,
- 2 listki laurowe,
- kilkanaście ziarenek pieprzu czarnego,
- kilkanaście ziaren ziela angielskiego,
- sok z ½ cytryny,
- cukier,
- sól,
- kilka gałązek szczypioru
Kapustę
oczyścić – oderwać brzydkie liście, opłukać, poszatkować, przełożyć do miski i
posolić, dokładnie wymieszać ściskając ją. Odstawić aby puściła sok. Kartofle
obrać, umyć i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowane kartofle
odcedzić, ostudzić i pokroić w grube plastry. Boczek pokroić w plastry grubości
około 0,5 cm i podsmażyć wytapiając jak najwięcej tłuszczu – potrzebny będzie
do smażenia karkówki i duszenia cebuli. W przypadku gdy tłuszczu będzie za mało
można dodać smalec. Podsmażony boczek przełożyć do gęsiarki. Na patelni, na
której smażył się boczek smażyć karkówkę pokrojoną w plasterki 0,5 cm grubości.
Gdy karkówka zrumieni się z obu stron przełożyć do boczku a na pozostałym
tłuszczu dusić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula troszkę się poddusi dodać
do niej odciśniętą kapustę i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do gęsiarki, dodać ziemniaki, delikatnie wymieszać, dodać przyprawy, wlać około 300 ml wody i wstawić przykryte do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Po tym czasie kapustę zamieszać, w razie potrzeby dolać wodę, dodać sok z cytryny, cukier i sól do smaku. Piec jeszcze 20-30 minut. Przed podaniem dodać posiekany szczypior.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz