- 2 pomidory,
- 200 gram mozzarelli z mleka bawolego (można użyć z mleka krowiego),
- oliwa z oliwy,
- przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią -Kamis
- listki bazylii,
- krem balsamiczny
Pomidory
umyć, osuszyć pokroić w plastry grubości około 0,5 cm. Mozzarellę pokroić w
plastry – tak, aby było tyle plasterków ile jest plastrów pomidorów.
Blachę
posmarować oliwą, położyć na niej pomidory i posypać je przyprawą. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Po tym czasie na pomidorach
ułożyć ser. Zapiekać kolejne 5 minut. Podawać skropione oliwą, kremem
balsamicznym i udekorowane listkami bazylii. Sos, który wytworzy się podczas
zapiekania świetnie nadaje się do moczenia bagietki.
Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, chociaż do tej pory jadłam na zimno ; ) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń