piątek, 21 czerwca 2013

Sałatka z ogórków i koperkiem na zimno



Sorbet ogórkowy - dobre rozwiązanie na upalne dni, kiedy to nie chce się jeść, a i sposób na dzieci, które za warzywami nie przepadają, może w postaci zmrożonej przyswoją troszkę ogórka.

  • 0,5 kg ogórków,
  • pęczek koperku,
  • kilka listków mięty,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z cytryny do smaku,
  • cukier,
  • 3 łyżki oliwy

Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Listki mięty drobno posiekać. Ogórki wymieszać z koperkiem i miętą, doprawić solą, sokiem z cytryny i cukrem do smaku. Dodać oliwę i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie dokładnie wymieszać i włożyć do maszynki do lodów.




1 komentarz: