Sorbet ogórkowy - dobre
rozwiązanie na upalne dni, kiedy to nie chce się jeść, a i sposób na dzieci,
które za warzywami nie przepadają, może w postaci zmrożonej przyswoją troszkę
ogórka.
- 0,5 kg ogórków,
- pęczek koperku,
- kilka listków mięty,
- sól,
- pieprz,
- sok z cytryny do smaku,
- cukier,
- 3 łyżki oliwy
Ogórki
umyć, obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
Listki mięty drobno posiekać. Ogórki wymieszać z koperkiem i miętą, doprawić
solą, sokiem z cytryny i cukrem do smaku. Dodać oliwę i dokładnie wymieszać.
Odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie dokładnie wymieszać i włożyć do maszynki
do lodów.
Akurat na ten upał:)
OdpowiedzUsuń