- 500 gram krewetek (na przykład królewskich),
- 1 cebula,
- 6 szalotek,
- 1 ząbek czosnku,
- oliwa,
- 50 ml wina białego wytrawnego,
- pęczek białych szparagów,
- sól,
- pieprz,
- spaghetti 2-3 porcje,
- ser do posypania – parmezan, pecorino
Krewetki
kupuję gotowane mrożone, gdyż takie są dostępne. Krewetki rozmrozić najlepiej w
lodówce. Oczywiście lepsze by były surowe….
Szparagi
umyć, obrać, odłamać końcówki. Zagotować wodę, dodać po ½ łyżeczki soli i cukru.
Włożyć szparagi, gotować około 5 minut. Szparagi wyjąć i pokroić w kawałki o długości
około 3 cm.
Spaghetti
ugotować al dente ( makaron ma się czuć pod zębem) w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy.
Cebulę
posiekać, poddusić na oliwie z dodatkiem szczypty soli i cukru. Gdy cebula się zeszkli
dodać roztarty czosnek. Szalotki pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, chwilę
dusić. Dodać krewetki, zamieszać, wlać wino, dusić aż odparuje. Doprawić solą i
pieprzem. Następnie dodać szparagi, zamieszać, włożyć ugotowany makaron.
Dokładnie wymieszać i nakładać. Posypać parmezanem albo pecorino.
To dopiero musi być pyszne. A jak smakowicie wygląda!!! Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńhttp://balakier-style.pl/