sobota, 8 czerwca 2013

Spaghetti z krewetkami i szparagami




  • 500 gram krewetek (na przykład królewskich),
  • 1 cebula,
  • 6 szalotek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • oliwa,
  • 50 ml wina białego wytrawnego,
  • pęczek białych szparagów,
  • sól,
  • pieprz,
  • spaghetti 2-3 porcje,
  • ser do posypania – parmezan, pecorino
Krewetki kupuję gotowane mrożone, gdyż takie są dostępne. Krewetki rozmrozić najlepiej w lodówce. Oczywiście lepsze by były surowe….
Szparagi umyć, obrać, odłamać końcówki. Zagotować wodę, dodać po ½ łyżeczki soli i cukru. Włożyć szparagi, gotować około 5 minut. Szparagi wyjąć i pokroić w kawałki o długości około 3 cm.
Spaghetti ugotować al dente ( makaron ma się czuć pod zębem) w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy.
Cebulę posiekać, poddusić na oliwie z dodatkiem szczypty soli i cukru. Gdy cebula się zeszkli dodać roztarty czosnek. Szalotki pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, chwilę dusić. Dodać krewetki, zamieszać, wlać wino, dusić aż odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać szparagi, zamieszać, włożyć ugotowany makaron. Dokładnie wymieszać i nakładać. Posypać parmezanem albo pecorino.


1 komentarz:

  1. To dopiero musi być pyszne. A jak smakowicie wygląda!!! Serdecznie pozdrawiam.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń